Έναρξη οικονομικής εταιρικής σχέσης με 13 χώρες του Ινδο-Ειρηνικού ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν - OlaDeka

Έναρξη οικονομικής εταιρικής σχέσης με 13 χώρες του Ινδο-Ειρηνικού ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το Τόκιο την έναρξη μιας νέας οικονομικής εταιρικής σχέσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με τις 13 πρώτες χώρες που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας αλλά όχι της Κίνας.

Παράλληλα, Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν να θέσουν υπό παρακολούθηση την δραστηριότητα του κινεζικού στόλου στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι βρίσκεται υπό σκέψη το ενδεχόμενο να αρθούν ορισμένοι τελωνειακοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Τζο Μπαίντεν επισήμανε παράλληλα την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνδράμουν την Ταιβάν σε ενδεχόμενο κινεζικής εισβολής.

Η περιοδεία Μπάιντεν στην Ασία έχει στόχο την προώθηση του λεγόμενου «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework – IPEF), ενός πακέτου επενδύσεων και οικονομικών συνεργασιών μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.

Το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά προβλέπει περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των χωρών μελών του σε τέσσερις βασικούς τομείς: ψηφιακή οικονομία, αλυσίδες εφοδιασμού, πράσινη ενέργεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το Πεκίνο αντιδρά έντονα σε αυτή την προοπτική.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria