Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση - OlaDeka

Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση

«Τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έχουν μαυρίσει δραματικά», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank David Folkerts-Landau, εκτιμώντας ότι η αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και στο 4-4,5% και την ΕΚΤ στο 2-2,5%, με αποτέλεσμα η αμερικανική οικονομία να μην γλιτώσει την «απότομη προσγείωση» και την ύφεση. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει θεμελιώδη ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα της ηπείρου. Επίσης, έχει σπρώξει πολύ υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που ήταν ήδη πάνω από τους στόχους. 

Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση-1

Αυτό το momentum του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, επισημαίνει η Deutsche Bank. Οι οικονομολόγοι του οίκου προβλέπουν ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφώσει στο 3,6% το επόμενο καλοκαίρι, αλλά εκτίμηση του Folkerts-Landau είναι ότι μπορεί  να κινηθεί πολύ υψηλότερα. «Βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον, χορεύουμε σε νέο σκοπό» και άρα ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμασταν για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έως τώρα μπορεί να είναι παραπλανητικός, σημειώνει ο οικονομολόγος. 

Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση-2

Συνεπώς, εκτιμά ότι εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός, τότε η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4,5-5%. Αντίστοιχα, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 250-300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, φέρνοντας τα επιτόκια στο 2-2,5%. 

Αυτή η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έχει οδηγήσει την Deutsche Bank στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση στα τέλη του 2023 να αποτελεί πλέον το βασικό της σενάριο. 

Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση-3

«Το ιστορικό της Fed δείχνει ότι το να επιτύχει την ομαλή προσγείωση αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό με τόσο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων είναι σχεδόν αδύνατο», τονίζει ο οικονομολόγος. 

Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση-4

«Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν δράσουν σύντομα και πιο επιθετικά από ό,τι αναμένεται, οι πληθωριστικές προσδοκίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να κινούνται πολύ υψηλότερα, τελικά οδηγώντας σε ακόμα πιο επιθετική σύσφιγξη και ακόμα πιο βαθιά ύφεση, με μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας», προσθέτει. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria