Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε η τιμή μετά την είδηση για διακοπή της παροχής από τη Ρωσία στην Πολωνία - OlaDeka

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε η τιμή μετά την είδηση για διακοπή της παροχής από τη Ρωσία στην Πολωνία

Σε άλμα έως και 17% έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη η είδηση για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία που προτίθεται να υλοποιήσει από την Τετάρτη η Ρωσία. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Yamal-Europe από νωρίς χθες το πρωί.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Κλείνει τη στρόφιγγα η Ρωσία

Σύμφωνα με το site Onet.pl, η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία μέσω της σύμβασης για μεταφορά του μέσω του αγωγού Yamal. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες την πληρωμή του φυσικού αερίου που παίρνουν από την Gazprom σε ρούβλια και σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επενέλαβε ότι η Gazprom προωθεί το σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft, η οποία ζήτησε 100% προπληρωμή σε ρούβλια για διυλισμένα προϊόντα παράδοσης εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία εισάγει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii, μια δεξαμενή σκέψης. Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ. «Μια δύσκολη θέση για μια κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας» είχε σχολιάσει το σάιτ Politico. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria