Το μέλος του Αζόφ στη Βουλή έφερε πολιτική θύελλα και κυβερνητικό μούδιασμα - OlaDeka

Το μέλος του Αζόφ στη Βουλή έφερε πολιτική θύελλα και κυβερνητικό μούδιασμα

Αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην προσπάθεια να δώσει πειστικές απαντήσεις μετά την πολιτική θύελλα που δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Τετάρτης καθώς η παρέμβαση μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και έφερε έντονους τριγμούς ακόμα και εντός ΝΔ. 

Με κύρια επιχειρηματολογία το «λάθος, αλλά…» τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχτηκαν την «αστοχία» ωστόσο ο μεν Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λανθάνουσα υποστήριξη στη ρωσική εισβολή ενώ ο Κωνσταντίνος Τασούλας αν και παραδέχτηκε του σφάλματος, προσπάθησε να αλλάξει ατζέντα μιλώντας για το «τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας.

Νωρίτερα, κοινοβουλευτικοί παράγοντες προσπαθώντας να δώσουν εξήγηση, αποποιήθηκαν της ευθύνης καταλογίζοντας πλήρως το ακραίο περιστατικό στην ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την μετάφραση και τη μη δυνατότητα πρόσβασης της Βουλής στην πλατφόρμα ώστε να είναι γνώστες του περιεχομένου.

Την ίδια ώρα κριτική στην παρουσία μέλους του τάγματος Αζόφ στη Βουλή ήρθε και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με δήλωσή του τη χαρακτήρισε «μεγαλο λάθος» ενώ από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της ομιλίας έκανε αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου σημειώνοντας ότι «απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ότι μέλος του συγκεκριμένου μορφώματος, μίλησε ενώπιών του στη Βουλή. 

Υπενθυμίζεται, ότι κατόπιν της αρχικής τοποθέτησής του ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε να μιλήσουν επίσης δύο μαχητές, όπως χαρακτήρισε, με το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί τελικώς τον Μιχαήλ, όπως δήλωσε ότι λέγεται, να αναφέρει ότι «απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και  τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του προέδρου άμεση ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία κατήγγειλε την παρουσία εκφραστών της νεοναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής στη Βουλή των Ελλήνων ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας η αμηχανία μεταξύ των βουλευτών ήταν έκδηλη, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Γκιόλια, Γιώργο Βαρεμένο και τον βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργο Λογιάδη,  να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλώνεται σε ρόλο θεατή. Λίγα λεπτά μετά, οι ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου της Ουκρανίας για την επιλογή αυτή ήρθαν τόσο από τα κόμματα που ήταν παρόντα στη Βουλή αλλά και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είχαν επιλέξει να απουσιάσουν. 

Τασούλας: Τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας

«Λάθος» χαρακτήρισε ο Κώνσταντίνος Τασούλας την προσπάθεια να μειωθεί η μεγάλη εικόνα και να διεκολυνθεί η Ρώσικη προπαγάνδα με αφορμή την ομιλία στη Βουλή του μαχητή του τάγματος του Αζόφ.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να αλλοιώσουμε τη βαρύτητα της παρέμβασης Ζελένσκι, καθώς όπως είπε ο ηγέτης μίας χώρας που δέχεται επίθεση μίλησε στη Βουλή. «Είναι ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε στην Ελλάδα, ζήτησε περισσότερη βοήθεια από την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια και χρησιμοποίησε τη φράση Ελευθερία ή Θάνατος. Αυτό είναι το σημαντικό…», είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως προσέθεσε η παρέμβαση του μαχητή του Αζόφ δε θα πρέπει να «μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα».

Σε ό,τι αφορά στα τεχνικά ζητήματα επανέλαβε ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε δέκα λεπτά πριν την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν τις κακουχίες που τραβάνε υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολη, ξεκαθαρίζοντας ότι νωρίτερα κάτι τέτοιο δεν είχε συμφωνηθεί. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η Βουλή δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξει προκαταβολικά το βίντεο: «Ούτε αυτός στέλνει προκαταβολικά τι θα πει. ‘Ήταν εναρμονισμένο μέσα στην ομιλία. Ούτε μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο», είπε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι ρώτησε 6 λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι ότι η πρεσβεία είχε την εντύπωση πως θα ήταν βίντεο με σκηνές του πολέμου. «Τελικά, μου είπαν ότι θα είναι στρατιώτες. Ο επίσημος μεταφραστής της ουκρανικής πρεσβείας μου είπε ότι λένε αυτά που τραβάνε στη Μαριούπολη», τόνισε.

Κύκλοι της Βουλής για τον μαχητή του τάγματος Αζόφ: Φταίει η ιδιωτική εταιρεία

Απάντηση για τη θύελλα που έχει προκληθεί μετά την παρουσία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δίνουν κύκλοι της Βουλής των Ελλήνων επιρρίπτοντας ευθύνες σε ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τον υποτιτλισμό και τη μετάφραση υποστηρίζοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν είχε πρόσβαση. 

Όπως αναφέρουν, την ομιλία Ζελένσκι είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί. Η ίδια εταιρεία είχε δύο μεταφραστές στο εξωτερικό που μετέφρασαν από τα ουκρανικά στα αγγλικά κι άλλους δύο στην Ελλάδα που μετέφρασαν από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Έτσι, όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, η Βουλή των Ελλήνων δεν είχε γνώση τι ακριβώς έλεγαν οι δύο στρατιωτικοί που συμπεριελήφθησαν στην ομιλία Ζελένσκι, ο ένας εκ των οποίων δήλωσε σαφώς ότι είναι μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Μητσοτάκης για ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος

«Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα».

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για  την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!

Με τρόπο καταλυτικό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.

Ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον  ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.

Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα.

Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην «καρδιά» της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.

Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο:  «Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε».

Οικονόμου για τάγμα Αζόφ στη Βουλή: ‘Άστοχη και λανθασμένη η παρουσία… αλλά και επίθεση στην αντιπολίτευση

Στην παραδοχή ότι η παρουσία του μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων κατά την παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν άστοχη και λανθασμένη προχώρησε ο Γιάννης Οικονόμου ωστόσο παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του πολιτικού κόσμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τί έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας κάνει λόγο για «εξοργιστική και ανέντιμη  χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη.

Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή.

Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή.

Ήρθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Σαμαράς για Ζελένσκι στη Βουλή: Μεγάλο λάθος η παρουσία μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Ως ένα «μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς που ονομαζόταν «Μιχαήλ» υπογράμμισε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ «για να νικήσουμε τους Ρώσους ναζιστές»: «Απευθύνομαι σε σας και λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στον αγώνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα.

«Σήμερα έχει καταστραφεί η Μαριούπολη κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές», τόνισε και τον λόγο πήρε ο ομογενής στρατιωτικός «Αναστάσιος».

«Είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής, Αναστάσιος. Παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση του πληθυσμού μας. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν και δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Δεν έχω τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε που μπορείτε να μιλήσετε», είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria