Τα ψηφιακά ναρκωτικά στο μικροσκόπιο της επιστήμης - OlaDeka

Τα ψηφιακά ναρκωτικά στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Μία νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων ρίχνει φως στη χρήση “ψηφιακών ναρκωτικών”, γνωστών και ως αμφιωτικών παλμών, όπου οι ήχοι προκαλούν ψυχοενεργειακές επιπτώσεις. Ένας αμφιωτικός παλμός είναι ήχος τον οποίον αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος, τροφοδοτώντας ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί. Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής πως υπάρχει περιορισμένη έρευνα έως τώρα στον τομέα αυτό, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια.

Η νέα μελέτη κατέγραψε πώς και γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους. Τα δεδομένα προήλθαν από μία παγκόσμια μελέτη του 2021 με απαντήσεις 30.000 ανθρώπων από 22 χώρες.

Βρήκαν λοιπόν πως το 5% των ερωτηθέντων έχουν πειραματιστεί με τη χρήση αμφιωτικών παλμών το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, ένας στους δέκα το έκαναν για διασκέδαση. Οι περισσότεροι χρήστες ήταν περίπου 20 ετών, είχαν προηγούμενη χρήση απαγορευμένων ουσιών και προέρχονταν από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και την Πολωνία.

Είναι πολύ νέο φαινόμενο, απλά δεν ξέρουμε αρκετά για τη χρήση αμφιωτικών παλμών ως ψηφιακά ναρκωτικά. Η έρευνα δείχνει πως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Είχαμε ανέκδοτες πληροφορίες αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ρωτήσαμε επίσημα τον κόσμο πώς, γιατί και πότε τα χρησιμοποιούν. – Monica Barratt, κοινωνικές επιστήμες, RMIT University, Αυστραλία

Το ίδιο το φαινόμενο των αμφιωτικών παλμών δεν είναι νέο και πρωτοεμφανίζεται στη βιβλιογραφία από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το internet όμως βοήθησε σημαντικά στην ευκολία διαμοιρασμού αυτών των ήχων.

Θεωρητικά, οι αμφιωτικοί παλμοί προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο χάρη στον τρόπο που τα αισθητήριά μας ερμηνεύουν διαφορετικά χαμηλές συχνότητες όταν τροφοδοτούνται ξεχωριστά σε κάθε αυτί. Για παράδειγμα, αν ακούσετε έναν ήχο 400 Hertz στο ένα αυτί και 440 Hertz στο άλλο, ο εγκέφαλος θα το ερμηνεύσει σαν ήχο 40 Hertz που βρίσκεται κάπου μέσα στον εγκέφαλό σας, ενώ η πηγή ήχου ποτέ δεν έχει δώσει αυτή τη συχνότητα. Έτσι, οι νευρώνες συγχρονίζονται σε κύματα συχνοτήτων που σχετίζονται με τη χαλάρωση.

Αυτή είναι η θεωρία τουλάχιστον και αρκετοί χρησιμοποιούν τους αμφιωτικούς παλμούς για χαλάρωση και αντιμετώπιση άγχους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Το 12% αυτών που δοκίμασαν την εμπειρία δήλωσαν πως το έκαναν για να αναπαράγουν μία ψυχεδελική εμπειρία.

Ανησυχίες πως η χρήση τους είναι προάγγελος μετέπειτα χρήσης ναρκωτικών δεν υποστηρίζεται από τη μελέτη, καθώς οι περισσότεροι ήταν ήδη χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Πολλοί το αντιμετώπισαν ως μία πηγή βοήθειας, όπως για υπνοθεραπεία ή ανακούφιση από τον πόνο. Οι ερευνητές καταλήγουν πως το αν τα “ψηφιακά ναρκωτικά” κάνουν αυτό που υπόσχονται, είναι δουλειά μελλοντικών ερευνών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Drug and Alcohol Review.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria