Ρεύμα: Plan B για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις - OlaDeka

Ρεύμα: Plan B για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση σε οικιακούς καταναλωτές επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Plan B ύψους 2 δις. ευρώ για την ένταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις απανωτές αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και αναμένει να το θέσει σε εφαρμογή μετά τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση σε οικιακούς καταναλωτές επαγγελματίες και επιχειρήσεις ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και στο μέτρο που το επιτρέπουν οι διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, το πρόσθετο ενεργειακό κόστος.

Αρμόδιες πηγές που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, λένε στα ΝΕΑ, πως για να εξακολουθήσει η κυβέρνηση τα μέτρα «ψαλιδίσματος» των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος θα εφαρμόσει το εξής σχέδιο:

  1. Θα αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τον Μάιο, ως προς την εφαρμογή ή όχι της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή και τη διακύμανση του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά TTF. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μία ενιαία και αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στους κερδοσκόπους αλλά και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  2. Αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου τότε θα ενεργοποιήσει εθνικά μέτρα ύψους 2 δις. ευρώ. Πρόκειται για επιπρόσθετο ποσό στα 4 δις. ευρώ που σκοπεύουν να διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για τις οικονομικές ενισχύσεις των λογαριασμών ρεύματος. Τα 4 δις. ευρώ προέρχονται από τα περίπου 1 δις. ευρώ της ΔΕΗ και των υπολοίπων προμηθευτών ρεύματος που θα δώσουν σε εκπτώσεις στους καταναλωτές και τα υπόλοιπα περίπου 3 δις. ευρώ από τους πόρους των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων και τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Τα 3 δις. μέχρι τώρα δίνονται απευθείας στους λογαριασμούς ως επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα όμως με τις ασκήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αρκούν τα 4 δις. ευρώ και χρειάζονται άλλα 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ετήσιο επιπλέον κόστος από τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, υπολογίζεται σε 12 δις. ευρώ.

  • Τα 6 δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε με την μορφή επιχορηγήσεων του ρεύματος απευθείας στους καταναλωτές είτε με την επιβολή ανώτατης τιμής στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια θα οριστεί προσωρινό πλαφόν στη λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος και οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος θα επιχορηγούνται για την κάλυψη του επιπλέον κόστους από τους πόρους των 6 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ είτε ο ένας είτε ο άλλος τρόπος επιλεγεί το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα καλυφθεί το ίδιο μέγεθος των αυξήσεων που είναι εφικτό με βάση αυτά τα χρήματα.

Επικρατέστερο σενάριο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι αυτό της συνέχισης της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria