Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ρυθμίσεις και αγωγές – Ένας στους δύο δεν πληρώνει - OlaDeka

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ρυθμίσεις και αγωγές – Ένας στους δύο δεν πληρώνει

Ρητρα αναπροσαρμογης: Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί από την οριακή τιμή συστήματος που προστίθεται στην κατανάλωση ενέργειας για τους πολίτες έχουν δημιουργήσει ένα δυστοπικό περιβάλλον στην οικονομία των νοικοκυριών αλλά και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας περίπου χίλιοι πολίτες την εβδομάδα καταφεύγουν στη ΡΑΕ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών έχουν υποβάλλει μαζικές αγωγές.

Με καθυστέρηση πληρώνει το λογαριασμό ρεύματος 1 στους 2 καταναλωτές ενώ χιλιάδες ζητούν διακανονισμούς με τους παρόχους να ετοιμάζουν ειδικά πακέτα ρυθμίσεων αλλά και γραμμή άμυνας έναντι των απαιτήσεων των πελατών τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού παραπέμπει στο θέμα στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εκπονώντας παράλληλα Εθνικό σχέδιο παρέμβασης σε περίπτωση που δεν υπάρξει φως από τις Βρυξέλλες.

Αλλαγές σε συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος

Και μπορεί ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να τροποποιούν τις συμβάσεις προμήθειας της χαμηλής τάσης με δίμηνη προειδοποίηση ακόμα και σε ψιλά γράμματα του λογαριασμού, πλην όμως αυτή η πρακτική ελέγχεται ως προς την καταχρηστική της άσκηση. Η ΡΑΕ ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της με σχετικές ισορροπημένες ανακοινώσεις ενώ και τα αρμόδια υπουργεία δεν παρεμβαίνουν δείχνοντας την ΡΑΕ ως αρμόδια.

Τα υπερκέρδη και πως υπολογίζονται

Το θέμα της φορολογίας των υπερκερδών των ενεργειακών εταιριών, των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» (windfall profits) δεν είναι μόνο ελληνικό. Το αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας με την από 3/3/2022 έκθεση της. Το αναφέρει στη συνέχεια και η Κομισιόν σε σχετικό έγγραφο της (Options for immediate measures). Ως προς το ύψος των εν λόγω υπερκερδών των παραγωγών που είναι και πάροχοι στην πλειονότητά τους με διαφορετικές όμως εταιρίες, άνοιξε και πολιτική κόντρα με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να τα εντοπίσει και να τα φορολογήσει με συντελεστή 90% , και τον ΣΥΡΙΖΑ να τα υπολογίζει σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάντως με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μwh, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη Mwh, (πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη Mwh) ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ ως το Φεβρουάριο του 2022.

Πάροχοι φωτιά – εκκαθαριαστικός εφιάλτης

Τα τηλέφωνα στα γραφεία της ρυθμιστικής ενέργειας σπάνε καθημερινά από διαμαρτυρόμενους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά Πέραν της κατανάλωσης των κιλοβατώρων που τους αντιστοιχούν. Τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από συγκεκριμένο πάροχο εταιρεία κατά του οποίου έχουν στραφεί ακόμα και δημόσιοι φορείς (Δήμοι κλπ).

Η ανησυχία μάλιστα μεγαλώνει δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί των τελευταίων μηνών που από ότι φαίνεται θα κρίνουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria