Πετρέλαιο: Τρίτη συναπτή ημέρα υποχώρησης - Στα 100 δολ. το brent - OlaDeka

Πετρέλαιο: Τρίτη συναπτή ημέρα υποχώρησης – Στα 100 δολ. το brent

Τρίτη συναπτή ημέρα πτώσης για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου η Πέμπτη, καθώς τα μηνύματα πιο εντατικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έρχονται από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνουν την πιθανότητα “φρένου” στην οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα δεκάδων χωρών απελευθερώνονται στην αγορά.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 49 σεντς, κλείνοντας στα 100,58 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου έκλεισε με πτώση 20 σεντς, στα 96,03 δολ. το βαρέλι.

Το Brent μάλιστα έπεσε για λίγο ενδοσυνεδριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολ. το βαρέλι. για πρώτη φορά από τις 17 Μαρτίου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τετάρτη, χώρες συμμαχικές προς τις ΗΠΑ θα “ρίξουν” στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα εντός των επόμενων έξι μηνών. Οι ΗΠΑ, την ίδια περίοδο, θα απελευθερώσουν 180 εκατ. βαρέλια.

Πέραν της πλευράς της προσφοράς, οι traders πετρελαίου ζυγίζουν τις επιπτώσεις της “σκληρής” στροφής της Fed, στην προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό. Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο για έβδομη συναπτή ημέρα, κάνοντας τα εμπορεύματα που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα λιγότερα θελκτικά για τους επενδυτές.

Οι δηλώσεις επιτελών της Fed υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κινηθεί πολύ επιθετικά προς τη σύσφιγξη στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, τονίζει ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου, μαζί και τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο”.

Παρά την πρόσφατη πτώση, η γενική εικόνα δείχνει ακόμη “στενότητα” στην προσφορα, λέει ο Stewart Glickman, αναλυτής στην CFRA Research, με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Η αδυναμία να αντικατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο βαρύνει ιδιαίτερα επί των αγορών”, σημειώνει, κάνοντας λόγο για βραχυπρόθεσμες λύσεις τις οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν ο IEA και οι ΗΠΑ, για μια κατάσταση ωστόσο που αναμένεται να κρατήσει πάρα πολύ καιρό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria