Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια αλλά οι τιμές στην αντλία δεν υποχωρούν - OlaDeka

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια αλλά οι τιμές στην αντλία δεν υποχωρούν

Για δεύτερη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Την ίδια στιγμή πάντως οι τιμές στην αντλία δεν δείχνουν να επηρεάζονται στο ελάχιστο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ημερών βρέθηκε σήμερα η τιμή του «μαύρου χρυσού», υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, κάτι που είχε να συμβεί από τις 16 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή στην αντλία οι τιμές των καυσίμων έχουν «μπετονάρει» και δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή προς τα κάτω, ακολουθώντας την έστω και μικρή αποκλιμάκωση των τιμών.

Στα αξιοπερίεργα είναι και ο γεγονός, ότι ενώ οι διεθνείς τιμές είναι κοντά στα χαμηλά από την έναρξη του πολέμου, εντούτοις το diesel κίνησης είναι στα ιστορικά του υψηλά.

Συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή ήταν στα 1,853 ευρώ το λίτρο. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 15 λεπτά που έχει μειωθεί η τιμή λόγω επιδότησης, τότε η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 2,003 ευρώ το λίτρο, σε μέσα επίπεδα, κάτι που ποτέ δεν έχει συμβεί.

Ο επιδότηση δεν πέρασε στο σύνολό της στον καταναλωτή

Επίσης την 1η Απριλίου, που δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο, η μέση τιμή ήταν στο 1,968 ευρώ το λίτρο. Κατά συνέπεια, αν τα 15 λεπτά είχαν περάσει στο σύνολό τους στην αντλία τότε η τιμή χθες θα έπρεπε να ήταν στα 1,818 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με την βενζίνη των 95 οκτανίων, χθες η μέση τιμή ήταν στα 2,056 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,071 ευρώ το λίτρο την 1η Απριλίου, μια μείωση μόλις 1,5 λεπτό. Προφανώς με μαθηματικά αυτή η υστέρηση δεν εξηγείται, ίσως μόνο με τους άγραφους κανόνες της αγοράς και τις επιχειρηματικές συνήθειες.

Αλ. Πατέλης: Να μην γίνει ενδημικός ο πληθωρισμός 

Η ακρίβεια πάντως δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Οπως μάλιστα δήλωσε ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η μεγαλύτερη απειλή είναι να γίνει ενδημικό πρόβλημα. Αναφερόμενος στον πόλεμο και τις συνέπειες στην οικονομία, ο Αλ. Πατέλης σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό διότι δεν έχει την ίδια έκθεση στο εμπόριο με Ρωσία και Ουκρανία.

Ανήσυχη δείχνει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%.

Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.  

Αλλάζει το μίγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρούμε μία εντυπωσιακή αλλαγή της σύνθεσης του μίγματος στο ηλεκτρικό ρεύμα, που συνοδεύτηκε και από μερική αποκλιμάκωση στην τιμή της μεγαβατώρας. Ετσι πλέον το 45% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 24,66% από εισαγωγές ρεύματος, το 17,31% από φυσικό αέριο, το 4,92% από τα υδροηλεκτρικά και μόλις το 3,57% από λιγνίτη.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, η συμμετοχή στο μίγμα του φυσικού αερίου, ήταν από 40% έως και 60%. Η τιμή της μεγαβατώρας υποχώρησε από 334 ευρώ, στις 4 Απριλίου στα 247 ευρώ που είναι η αυριανή τιμή. Ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τέλος η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αυτή η μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σήμερα έκλεισε στα 104,4 ευρώ, σημειώνοντας πρώτη 2,3% περίπου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria