Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη στη Λάρισα - Νοσηλεύεται με συμπτώματα - OlaDeka

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη στη Λάρισα – Νοσηλεύεται με συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου μια 16χρονη εισήχθη για νοσηλεία με συμπτώματα ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα συμπτώματα ηπατίτιδας της κοπέλας, δηλαδή πυρετός και εξανθήματα, εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της (Α,Β,C).

Ήδη έχει αποσταλεί αίμα για έλεγχο σε ό,τι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ το περιστατικό έχει δηλωθεί και στον ΕΟΔΥ.

Περαιτέρω πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κλινική περίπτωση θα “φωτίσουν” οι αιματολογικές εξετάσεις από την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η 16χρονη κοπέλα είχε νοσήσει από κορονοϊό, είναι εμβολιασμένη και θεωρείται “ύποπτο περιστατικό” λόγω της εμφάνισης μέρους των συμπτωμάτων που τίθενται ως ενδείξεις της νόσου της οξείας ηπατίτιδας από τον ECDC και την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά – Πλησιάζουν τα 200 σύμφωνα με το ECDC

Περίπου 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC). Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 12 χώρες (όπως σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία), ενώ η Μεγάλη Βρετανία μετρά 111 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται με τους τυπικούς ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

“Ακόμα είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά πρόκειται για παιδιά, αυτό είναι το κύριο μέλημα μας”, δήλωσε η Maria Buti, καθηγήτρια ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δημόσιας υγείας μελέτης του ήπατος, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη στη Λάρισα - Νοσηλεύεται με συμπτώματα

Η κύρια θεωρία είναι πως πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, πιθανώς με έναν αδενοϊό – μια κοινή οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ένα είδος αδενοϊού, ο τύπος 41, προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή παιδιά. Από τα προσβεβλημένα παιδιά στη Βρετανία, το 75% βρέθηκε θετικό στον αδενοϊό.

Είναι επίσης πιθανό να εμπλέκεται ένα νέο παθογόνο ή να υπάρχει έκθεση σε μια τοξίνη, αλλά η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι μάλλον πρόκειται για μόλυνση.

Οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια του COVID-19 έχει πάντως αποκλειστεί, καθώς τα παιδιά στη Βρετανία, όπου έχουν βρεθεί τα περισσότερα κρούσματα, δεν εμβολιάστηκαν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria