Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης μέχρι τις επόμενες εκλογές - OlaDeka

Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης μέχρι τις επόμενες εκλογές

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του, τα «στοιχήματα», η αυτοδυναμία, οι κρίσιμοι σταθμοί που έπονται, τα πακέτα μέτρων για τη στήριξη των πολιτών – Όλο το ρεπορτάζ

Τον οδικό χάρτη, τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις, μέχρι τις επόμενες εκλογές, επιχειρεί να περιγράψει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας με όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του, τα «στοιχήματα» και τους κρίσιμους σταθμούς που ακολουθούν.

Με την παραδοχή ότι χρειάζεται καθαρός εκλογικός ορίζοντας, δηλώνει ότι οι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν νωρίτερα από την άνοιξη του 2023- και ξεκαθαρίζει ότι η τελική αναμέτρηση με τους πολιτικούς αντιπάλους θα γίνει στο δεύτερο γύρο με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας.

Με την εκτίμηση ότι η παράταξή του μπορεί και ξέρει να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, απευθύνεται εκ νέου στους πολίτες και υπενθυμίζει ότι, όπως και στις άλλες κρίσεις που διαχειρίστηκε, η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και να προωθεί ταυτόχρονα -παρά τις δυσκολίες- μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία. Με την δε πρόβλεψη, ότι οι προκλήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι «διαρκείς» και εξαιρετικά σύνθετες εστιάζει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προετοιμάζοντας πακέτα μέτρων για την στήριξη των πολιτών για κάθε διαφορετικό σενάριο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το αφήγημά του άρχισε να το περιγράφει δίνοντας την αίσθηση -όχι μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους- ότι προχωρά σε αλλαγή στρατηγικής, βάζοντας στο τραπέζι και τις κυβερνητικές συνεργασίες, παρότι εξακολουθεί να διατηρεί ως προτεραιότητα την επίτευξη ενός αυτοδύναμου αποτελέσματος για το κόμμα του στις εθνικές εκλογές. Η δημοσκοπική εξάλλου κάμψη της επίδοσης του κυβερνητικού κόμματος αλλάζει τα δεδομένα, ενώ κινητοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου στην κατεύθυνση επαναπροσέγγισης ψηφοφόρων -ειδικά στο χώρο του Κέντρου- με την ανάδειξη των κατάλληλων πολιτικών.

Είναι πασιφανές ότι τα μηνύματα -που έστειλε και χθες από τη Θεσσαλονίκη- έχουν πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός των τειχών. Τα περί κυβερνητικών συνεργασιών στον δεύτερο γύρο- η απλή αναλογική είχε εξαρχής «διαγραφεί» από την διαδρομή που είχε χαράξει- αφενός αναγκάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΚΙΝΑΛ να βγει στο ξέφωτο και να πάρει θέση και αφετέρου δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ότι η ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου με ρεαλισμό και χωρίς αλαζονικές προβλέψεις.

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις δυστυχώς φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου συμπλήρωσε: «Από κει και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα– το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Όπως ήταν αναμενόμενο η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που «είδαν» ηττοπάθεια και αλλαγή πλεύσης λόγω της κυβερνητικής φθοράς που καταγράφεται στα γκάλοπ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εις εκ των βασικών, αν όχι ο βασικότερος αποδέκτης, έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα γίνει σωσίβιο, είτε του κ. Μητσοτάκη, είτε του κ. Τσίπρα. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι δικός του στόχος μέχρι τις κάλπες δεν μπορεί παρά να είναι η αυτόνομη πολιτική πορεία που θα του εξασφαλίσει την συνθήκη ρυμούλκησης ψηφοφόρων, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει εν τω μεταξύ στους συνομιλητές του ότι ο λαός θα αποφασίσει για τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, εννοώντας ότι το κόμμα του θα λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι αποκτά βήμα-βήμα δυναμική δεύτερου κόμματος- κάτι βέβαια που δεν έχει ακόμη προσεγγίσει στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του χθες στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έδειξε επιπλέον ότι η περιγραφή ενός καθαρού εκλογικού ορίζοντα από τον ίδιο θα φρενάρει την εκλογολογία, τη στιγμή που η κυβερνητική μηχανή πρέπει να δουλεύει στο φουλ για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείει με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού νωρίτερα, ίσως το φθινόπωρο- όμως, όπως πιστεύει κυβερνητικό στέλεχος, δεν ωφελούν σε αυτήν τη φάση οι αναλύσεις για τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. «Τώρα πρέπει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με θρησκευτική ευλάβεια», υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας υπενθυμίζοντας την φράση του πρωθυπουργού ότι «παρά τις δυσκολίες, τα είπαμε και τα κάναμε».

Σταθερότητα και αυτοπεποίθηση: είναι επίσης δύο λέξεις με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στα στελέχη του Προσυνεδρίου στη συμπρωτεύουσα για να υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης τοι αξιόπιστου προφίλ της κυβέρνησης με συγκεκριμένες δράσεις σε κάθε βήμα.

«Είμαστε μια κυβέρνηση αξιόπιστη, η οποία πάνω από όλα βάζει το καλό των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε μια κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Και έτσι θα συνεχίσουμε τους 15, 16 μήνες, όσοι ακόμα μας χωρίζουν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα είναι μήνες σκληρής δουλειάς. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω. Και για την ικανότητά μας να διαχειριστούμε κρίσεις, διότι όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ο κόσμος μπαίνει σε μια διαφορετική, ταραγμένη εποχή και θέλει στιβαρές και σταθερές ηγεσίες αλλά και για τη δυνατότητά μας να βελτιώνουμε τελικά τη ζωή των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας.

«Το αναγνωρίζουμε πρώτοι εμείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται από την ακρίβεια», δήλωσε στη συνέχεια προαναγγέλλοντας νέα δέσμη μέτρων εφόσον χρειαστεί για τη στήριξη κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Συνέστησε πάντως απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη ότι απαιτείται προσοχή όταν γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενα νέα μέτρα τα οποία μπορεί να έρθουν– «ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει και σας διαβεβαιώνω ότι με το Οικονομικό Επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο από αυτό το οποίο περιμένουμε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria