Κωνσταντόπουλος: Πιθανός νέος ιός η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στη Βρετανία - OlaDeka

Κωνσταντόπουλος: Πιθανός νέος ιός η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στη Βρετανία

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τόνισε πως τα κρούσματα αυτά, δεν είναι απόρροια του εμβολιασμού, ή των συμπτωμάτων long COVID.AP Photo / Angie Wong

Καθησυχαστικός όσον αφορά στον ερχομό των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, εμφανίζεται ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του και κληθείς να σχολιάσει τα ξαφνικά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη Βρετανία, ο έμπειρος καθηγητής, τόνισε πως τα κρούσματα αυτά, δεν είναι απόρροια του εμβολιασμού, ή των συμπτωμάτων long COVID.

konstantopoulos-andreas-emvoliasmos-04072021.jpg
Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος Screen Grab / YouTube

Κατ’ αρχάς, κανένα από τα παιδιά αυτά στη Βρετανία, δεν είχε εμβολιαστεί και το σύνδρομο Long ή post COVID, σπάνια χτυπάει τα παιδιά, όπως σημειώνει. Ο καθηγητής εκτιμά ότι πιθανόν για τις περιπτώσεις αυτές να ευθύνεται ένας άλλος ιός, που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, ή κάποιος άλλος ιός εκτός από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας. Ως γνωστόν οι ιοί της ηπατίτιδας χαρακτηρίζονται σε A, B,C, D E.

Η εκτίμησή του είναι πώς τα παιδιά αυτά, άργησαν να διαγνωσθούν, με αποτέλεσμα το κάθε περιστατικό να έχει μία βαριά εξέλιξη στην συνέχεια. Εκτιμά επίσης, ότι τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, όταν έφθασαν στον γιατρό τους, ήταν αρκετά παραμελημένα, γεγονός που προέρχεται από την καθυστερημένη διάγνωση. Επίσης, όταν υπάρχει ο ιός και δεν έχει διαγνωσθεί και τα παιδιά συνεχίζουν αμέριμνα τις δραστηριότητές τους- όπως αθλητισμός, παιχνίδι, τρέξιμο- τότε ο οργανισμός επιβαρύνεται ιδιαίτερα και φυσικά μεταξύ άλλων, η ηπατική λειτουργία.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί που έχει πρόβλημα με το ήπαρ του, είναι ανορεξία, κόπωση, κνησμός, κιτρίνισμα στο ασπράδι του ματιού (αυτό όμως να το ελέγχουν οι γονείς στο φως της ημέρας και όχι το βράδυ) και σκούρο χρώμα στα ούρα. Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής συστήνει στους γονείς με την παραμικρή υπόνοια, να επισκέπτονται τον ιατρό τους, ώστε να γίνεται άμεσα η διάγνωση στο παιδί και εάν υπάρχει εμφάνιση ηπατίτιδας, τότε να ξεκινάει αμέσως η χορήγηση κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδους θεραπείας. Συστήνει επίσης, επαγρύπνιση από όλους τους κλινικούς γιατρούς.

Έξι μεταμοσχεύσεις σε 74 περιστατικά στη Βρετανία

Η σοβαρότητα της κατάστασης πάντως από την επέλαση της οξείας ηπατίτιδας, προκύπτει και από το γεγονός, ότι 6 από τα 74 κρούσματα παιδιών στη Βρετανία (τα οποία είχαν εντοπιστεί μέχρι τις 8 Απριλίου), υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ανακοίνωσε σήμερα Μ. Τρίτη, ότι περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, εντοπίστηκαν και σε 4 ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών, η Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία. Εννέα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Αναλυτικά, στην έγγραφη αναφορά που εξέδωσε τη Μεγ. Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, αναφέρονται τα εξής:

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία, που στη Βρετανία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας. Επιπλέον, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν υπάρχει αύξηση της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

  • έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία,
  • τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και
  • τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος».

Κρούσματα ηπατίτιδας όμως, έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, «υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Σε επαγρύπνηση οι κλινικοί γιατροί

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ».

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria