Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» - Συγκρατημένη η αγορά - OlaDeka

Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» – Συγκρατημένη η αγορά

Με φειδώ αγοράζουν καύσιμα οι Έλληνες καταναλωτές καθώς οι υψηλές τιμές και η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης περιορίζουν την κατανάλωση και τις μετακινήσεις. Η αγορά παραδοσιακά προσβλέπει στις διακοπές του Πάσχα και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου ενώ οι καταναλωτές, από την πλευρά τους τηρούν στάση αναμονής καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους της επιδότησης καυσίμων.

Η πρώτη διευκόλυνση για την αγορά καυσίμων, η έκπτωση των 15 λεπτών που εφαρμόζεται από την αρχή του μήνα στο πετρέλαιο κίνησης για όλους τους καταναλωτές έχει δημιουργήσει μια κινητικότητα στην αγορά ενώ το γεγονός ότι εντατικοποιούνται και οι γεωργικές εργασίες ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό τη ζήτηση.

Ο επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιώργος Βερούλης, μιλώντας στο Insider.gr, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά: «η αγορά εξακολουθεί να είναι επηρεασμένη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού. Αυτό φαίνεται στις χαμηλές καταναλώσεις των καυσίμων κίνησης, αλλά και θέρμανσης. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρατηρούμε μία κινητικότητα. Οι καταναλωτές, τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, είχαν σταματήσει να ανεφοδιάζονται για να «κερδίσουν» τη διαφορά τιμής από την επιδότηση. Επιπλέον, οι γεωργικές εργασίες ήταν περιορισμένες τον Μάρτιο λόγω βροχοπτώσεων και ξεκίνησαν πιο δυναμικά τον Απρίλιο. Επομένως, το πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να μας έχει δείξει πως ξαφνικά έχει μεγαλύτερη ζήτηση, έχει αυξημένες πωλήσεις για τους δύο παραπάνω λόγους».

Η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά άνω των 2 ευρώ ενώ μικρή πτώση λόγω της έκπτωσης καταγράφει η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 2,054 ευρώ, του diesel κίνησης στα 1,848 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,585 ευρώ το λίτρο.

Σε λίγες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων στο gov.gr η οποία θα πιστωθεί στους δικαιούχους είτε με ψηφιακή χρεωστική κάρτα είτε με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά παρά μόνο η υποβολή της διεύθυνσης email, του αριθμού κινητού τηλεφώνου και του αριθμού προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος είναι να παρουσιάζει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το δηλωθέν όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο ενώ κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Το συνολικό όφελος για τους δικαιούχους είναι:

• 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
• 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η επιδότηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάστημα τριών μηνών και την κάλυψη 180 λίτρων καυσίμου ενώ η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παύει να ισχύει αν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η κάρτα καταργείται και το ποσό της έκπτωσης που απέμενε, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria