Κατώτατος μισθός: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - OlaDeka

Κατώτατος μισθός: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η βούληση της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την αύξηση των κατώτερων αποδοχών των εργαζομένων από την 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί και πριν από λίγους μήνες κατά 2%. Σε συνάντηση στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη για τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων. 

Όσον αφορά στα σενάρια που υπάρχουν για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, τα ποσοστά κυμαίνονται από 6% έως 8%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να φτάσει από 703 έως 716 ευρώ.

Το σενάριο όμως που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η αύξηση να κινηθεί κοντά στο 7%, δηλαδή κοντά στα 709 ευρώ –  πέραν του 2% που ήταν η πρώτη αύξηση – προκειμένου να καλύψει το ύψος του  πληθωρισμού, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.

Πρέπει να είναι μια γενναία αύξηση αλλά ταυτόχρονα ζυγισμένη και να υπηρετεί τόσο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όσο και την προστασία των εργαζομένων, το μήνυμα της κυβέρνησης.

«Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Οι τριετίες και τα επιδόματα…

Η αύξηση αφορά όλους όσοι λαμβάνουν τις κατώτατες αποδοχές, ακόμη και εκείνους που έχουν κατοχυρώσει τριετίες από το 2012…   

Με την αναπροσαρμογή του ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας και μητρότητας.

Για παράδειγμα αναμένεται να ανέβει και το επίδομα ανεργίας από τα 407€ στα 431,4€, αν η αύξηση είναι 6% και από τα 407€ στα 439,5€ αν η αναπροσαρμογή για τις κατώτατες αποδοχές έφτανε στα επίπεδα του 8%.

Ποια βοηθήματα θα έχουν αυξήσεις… Αμετάβλητο το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

Εκτός των επιδομάτων ανεργίας και μητρότητας, μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων…  Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας… Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Το ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών… Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του, για παράδειγμα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών. τραγουδιστών, ηθοποιών κ.α. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200€ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria