Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αμηχανία, αμηχανία, αμηχανία... - OlaDeka

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αμηχανία, αμηχανία, αμηχανία…

Τρίτη στην σειρά είδηση ήταν σήμερα οι δηλώσεις πολιτικής από την ΕΚΤ ακόμα και στα μεγάλα διεθνή οικονομικά Μέσα, μετά την είδηση πρότασης εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μάσκ και την αντίδραση της Ρωσίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η αξιολόγηση της είδησης στα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, ήταν ανάλογη του τρόπου που η ΕΚΤ «απάντησε», ή μάλλον άφησε αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα για τον υψηλό πληθωρισμού και τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν περιείχε τίποτα περισσότερο από όσα ήδη γνώριζαν οι αγορές ή που μπορούσαν να προβλέψουν με αρκετή βεβαιότητα.

Μετά το τέλος των καθαρών αγορών του PEPP, ακολουθεί το τέλος του APP κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 και μετά, σε λίγες εβδομάδες ή… μήνες θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων. Για περισσότερα… πρέπει να περιμένουμε το Συμβούλιο του Ιουνίου για να μάθετε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Δεν είναι παράδοξο κατά συνέπεια που η ΕΚΤ ήταν τρίτη είδηση στα οικονομικά μέσα, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία «καίγεται» από ένα πληθωρισμό 7,5% και μία σαφή πλέον απειλή ύφεσης και το ευρώ δεν λέει να ξεκολλήσει από το 1,08 δολάρια.

Ο πάλε ποτέ επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ από την ίδρυσή της Ότμαρ Ίσιγκ, ένας από τους ανθρώπους που έβγαλαν το ΕΥΡΩ στους δρόμους του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος δεν διστάζει σήμερα να κατηγορήσει ευθέως την ηγεσία της ΕΚΤ ότι λειτουργεί «λάθος», με λάθος μοντέλα που δεν έχουν πλέον σχέση με την πραγματικότητα, την πραγματικότητα του πληθωρισμού, της ύφεσης, της πανδημίας και του πολέμου…

Τι ακριβώς δεν είπε η Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ «μίλησε» και σήμερα σαν κάποιος από του οποίου την ανάλυση και την αμεσότητα της δράσης, δεν εξαρτάται… η ευρωοικονομία, αλλά μπορεί να σχολιάζει περιμένοντας τις εξελίξεις.

Όπως είπε η κα Λαγκάρντ «Τα στοιχεία που έχουμε για τις προοπτικές του πληθωρισμού δείχνουν να επιδεινώνονται, με τον πληθωρισμό να διευρύνεται σε περισσότερους τομείς της οικονομίας…».

Πέντε μήνες πριν επέμενε ότι ο πληθωρισμός ήταν κάτι παροδικό, «ένας μικρός λόφος που θα τον ξεπεράσουμε» όπως είπε στους Δελφούς ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι και της Λαγκάρντ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Εκείνος βέβαια είχε προχωρήσει το 2011 σε αύξηση των επιτοκίων εν μέσω της έκρηξης της κρίσης του χρέους…

Υπάρχουν πάντως κάποια στοιχεία που αξίζουν επισήμανση καθώς αφορούν με άμεσο τρόπο και την Ελλάδα η οποία εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. και να παραμένει σε non investment grade βαθμίδα.

Όπως επισημαίνεται στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές, «οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επαν-επενδύονται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας…».

Η υπενθύμιση αυτή προς τις αγορές, από κάθε άποψη είναι μία δήλωση στήριξης για τα ελληνικά ομόλογα.

Όμως έτσι όπως διατυπώνεται δεν επιτρέπει να γίνει ορατό το σημείο στο οποίο η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι υπάρχει κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων και κατά συνέπεια θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτή την στήριξη…

Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα περιθώριο στο οποίο οι αγορές μπορούν να δοκιμάσουν με τις κατάλληλες πιέσεις, το πότε η ΕΚΤ θα βγει για να στηρίξει τα ελληνικά ή άλλα όπως π.χ. τα ιταλικά ομόλογα. Στο μεταξύ και μέχρι να φανεί αυτό το όριο που η ΕΚΤ θα ενεργοποιηθεί, η ζημιά θα έχει γίνει

Ποιο είναι αυτό το όριο κατακερματισμού; Ποιο είναι το όριο στο οποίο η ΕΚΤ θα βγει στην αγορά για να αποτρέψει την «κερδοσκοπία»;

Αυτή την απάντηση δεν την έχει δώσει η κα Λαγκάρντ και είναι πολλές οι υποψήφιες οικονομίες, με πρώτη την ελληνική, που μπορούν να πάθουν ζημιά μέσα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η ΕΚΤ παραμένει αμήχανη μπροστά στο κύμα του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria