Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα 280 θύματα της Σφαγής της Κλεισούρας - OlaDeka

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα 280 θύματα της Σφαγής της Κλεισούρας

Ολοκαύτωμα Κλεισούρας 78 χρόνια μετά..

Κάτω από έναν βαρύ ουρανό, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού,  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ιστορική Κλεισούρα η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των 280 Κλεισουριέων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944.

Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς και η Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, ξεκίνησαν από το πρωί με Αρχιερατική Θεία λειτουργία και Πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κλεισούρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. κ. Καλλίνικου.

Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, ενώ στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεισούρας, Γιάννης Γκόγκας. «Οι Ναζί μέσα σε δύο ώρες μετατρέπουν την Κλεισούρα σε Κόλαση, σκορπίζοντας τη φρίκη και τον θάνατο, αφήνοντας  πίσω τους 280 αθώα θύματα, 30 τραυματίες και 200 καμένα σπίτια», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γκόγκας, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα  που συνέβησαν πριν από 78 χρόνια.

Το Προσκλητήριο Πεσόντων έκανε ο κ. Μηνάς Γκαλίτσας, πρ. Αντιδήμαρχος του πρ. Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας, ενώ η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ παρευρέθηκαν, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ και ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος.

Γραφείο Τύπου                               Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Δελτίο Τύπου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria