Γαλλία: Όλα δείχνουν μάχη Μακρόν - Λεπέν - «Ρυθμιστές» αποχή και αναποφάσιστοι - OlaDeka

Γαλλία: Όλα δείχνουν μάχη Μακρόν – Λεπέν – «Ρυθμιστές» αποχή και αναποφάσιστοι

Στις 9 ώρα Ελλάδος κλείνουν οι κάλπες για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία – Σε υψηλότερα επίπεδα από το 2017 η αποχή – Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά Μακρόν με Λεπέν.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα οι 48,8 εκατομμύρια πολίτες της Γαλλίας, προκειμένου να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, τοπική ώρα (9 η ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.

Περίπου 8 ώρες μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, μοιάζει σχεδόν σίγουρο πως η αποχή θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2017, ενώ φαίνεται επίσης πως Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον β’ γύρο.

lepen

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο να αγγίζει το 26%, με την ακροδεξιά υποψήφια να τον ακολουθεί με 23%. Παρόλο που η διαφορά τους αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, δεν φαίνεται πιθανό ο Μακρόν να χάσει την πρωτιά.

poll

Μάλιστα, ήδη ο Φάμπιεν Ρουσέλ, προερχόμενος από την κομμουνιστική Αριστερά, έχει ήδη δηλώσει πως θα στηρίξει Μακρόν στον β’ γύρο, αν μονομαχήσει τελικά με τη Λε Πεν.

macron

«Κλειδί» η αποχή και οι αναποφάσιστοι

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ήταν στις 12 -ώρα Γαλλίας- το μεσημέρι και σύμφωνα με αυτά, μόλις το 25,48% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα στις κάλπες.

Πρόκειται για ποσοστό χειρότερο από αυτό προ πενταετίας, καθώς στις εκλογές του 2017, στον πρώτο γύρο των εκλογών, μέχρι την ίδια ώρα το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 28,54%. Αντίστοιχα το 2012 28,29% των ψηφοφόρων είχαν ασκήσει μέχρι το μεσημέρι το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ το 2007 είχε προσφύγει στις κάλπες ήδη το 31,21%. Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες από εκείνο της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι έχει καταγραφεί στις περιφέρειες Saône-et-Loire όπου άγγιξε το 39,05%, Gers με 37,71%, Ardèche με 35,55%, Dordogne με 34,63% και Vaucluse 32,64%.

Η χαμηλότερη συμμετοχή καταγράφεται στα εκλογικά τμήματα του Seine-Saint-Denis με 14,71% , στο Παρίσι με 15,34%, στο le Val-d’Oise με 18,82%, στο l’Essonne με 18,89%%, και στο les Hauts-de-Seine με 19,13%.

Σε πολλές υπερπόντιες περιοχές, η ψηφοφορία ξεκίνησε από το Σάββατο. Ενώ η προσέλευση είχε ξεκινήσει με σημαντικά ποσοστά να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, στη Νέα Καληδονία και την Πολυνησία σημειώθηκε απότομη πτώση της προσέλευσης, ωστόσο είναι ελαφρώς αυξημένη στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής εντοπίζονται στον Ειρηνικό: στη Γαλλική Πολυνησία, μόνο το 23,78% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις 5 μ.μ., σύμφωνα με την εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας. Στη Νέα Καληδονία, το ποσοστό συμμετοχής δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης ήταν στο 33,04% (41,80% πριν από πέντε χρόνια), σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία της Δημοκρατίας. Από την άλλη, το ποσοστό συμμετοχής στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε το 37,08% (έναντι 34,17%) στη Γουαδελούπη και το 35,1% στη Μαρτινίκα (34,82% το 2017).

Σημειώνεται ότι το 2017, το 77,7% των ψηφοφόρων ψήφισε στον πρώτο γύρο και το 74,5% στον δεύτερο, με περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων να επιλέγουν να μην ψηφίσουν.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Ναταλί Αρτό

Επαναστάτρια, κομμουνίστρια και δασκάλα. Σήμερα το πρωί εμφανίστηκε στο Europe 1 και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης «θα πυροδοτήσει εξεγέρσεις» στους Γάλλους. Πρόσθεσε ότι δεν την ενδιαφέρει μια συμμαχία με τον άλλο τροτσκιστή υποψήφιο, τον Φιλίπ Πουτού, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε νόημα αφού και οι δύο βρίσκονται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και δεν είναι πιθανό να κερδίσουν.

Νικολά Ντιπόντ-Αϊνιάν

Δεξιός βουλευτής που υιοθέτησε ως σλόγκαν το λογοπαίγνιο Wwake up, sheeple», σαν να λέμε «ξυπνήστε πρόβατα που κοιμάστε». Δεν φαίνεται πως θα καταφέρει να ξεπεράσει το 4,7% που είχε σημειώσει το 2017.

Αν Ινταλγκό

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού. Τελειώνει την εκστρατεία της, όπως την ξεκίνησε: μπλεγμένη σε εσωτερικές ταραχές. Σήμερα το πρωί πήρε πρωινό με τον αρχηγό του κόμματός της, Ολιβιέ Φορ, δυο μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν προσκεκλημένη σε δείπνο, στο οποίο στελέχη του κόμματος σχεδίαζαν το μέλλον του.

Γιανίκ Ζαντό

Πράσινος ευρωβουλευτής. Προσπαθεί να κερδίσει τους οικολόγους ψηφοφόρους του Μελανσόν, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου εύκολο, καθώς οι περισσότερες περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν δώσει στις πράσινες προτάσεις του αριστερού κόμματος καλύτερη βαθμολογία από αυτή που έδωσαν στον Ζαντό. Σήμερα βρίσκεται στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και τη μεγαλύτερη πόλη με πράσινο δήμαρχο, ενώ αύριο θα βρεθεί στο Παρίσι για την πορεία για το κλίμα.

Ζαν Λασάλ

Τοπικός βουλευτής. Μία από τις τελευταίες στιγμές της εκστρατείας του ήταν ο τσακωμός του με έναν αρθρογράφο, των Ρενό Ντελί, ο οποίος τον αποκάλεσε «αγροτικό συνωμοσιολόγο» (ο ίδιος αρθρογράφος είχε αποκαλέσει τον Ντιπόν «αστικό συνωμοσιολόγο»). «Είναι σκύλος», είχε φωνάξει ο Λασάλ σε έναν από τους συναδέλφους του Ντελί, χτυπώντας δυνατά το χέρι του στο γραφείο τηλεοπτικού στούντιο και επιβεβαίωσε έτσι τον χαρακτηρισμό του ως ο πιο… περίεργος της καμπάνιας.

Μαρίν Λε Πεν

Εθνικίστρια βουλευτής. Έφτασε στο τέλος μιας εκστρατείας, η οποία την έφερε όσο πιο κοντά έχει φτάσει ποτέ στην κατάκτηση της γαλλικής προεδρίας. Προσπαθεί να μειώσει κι άλλο τη διαφορά από τον πρώτο Μακρόν, ενώ έχει υιοθετήσει έναν λόγο ενωτικό, μακριά από διαχωρισμούς και διαμάχες.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο απερχόμενος μεταρρυθμιστής πρόεδρος. Πέρασε τις τελευταίες δύο ημέρες επικρίνοντας τη Λεπέν, επικρίνοντας μια πλατφόρμα που αποκάλεσε «ρατσιστική» και «πολύ βάναυση». Η τελευταία του συνέντευξη θα είναι σχετική με τις πλατφόρμες στα μέσα κοινωικής δικτύωσης.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Αριστερός βουλευτής. Επιδιώκει την ψήφο των νέων μέσω των κοινωνικών δικτύων, ώστε να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από τη Λε Πεν. Θα ολοκληρώσει την καμπάνια του μέσω live streaming από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, ενώ η ομάδα του στα social media πέρασε τις τελευταίες δύο μέρες ευχαριστώντας τους influencers για την υποστήριξή τους.

Βαλερί Πεκρές

Συντηρητική πρόεδρος της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού. Προσπαθεί επίσης να μετριάσει τις απώλειες της. Ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένη να μην στηρίξει κανέναν στον δεύτερο γύρο.

Φιλίπ Πουτού

Αντικαπιταλιστής και άνεργος εργάτης εργοστασίου. Σκοπός του δεν ήταν να κερδίσεις, αλλά να αναζωογωνήσει την τροτσκιστική οργάνωσή του.

Φάμπιεν Ρουσέλ

Κομμουνιστής υποψήφιος. Στην εκστρατεία του στοχεύει κυρίως να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του που πήγαν στον Μελανσόν. Σήμερα ξεκίνησε ήδη από νωρίς τα… apero.

Ερίκ Ζεμούρ

Ακροδεξιός και πρώην αρθρογράφος. Αν και έχει χάσει τον ενθουσιασμό του τους τελευταίους μήνες, κατάφερε να επιβάλει θέματα ταυτότητας στην εκστρατεία, ιδίως εισάγοντας τη θεωρία συνωμοσίας «μεγάλης αντικατάστασης» στη συζήτηση.

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Μακρόν – Λε Πεν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση εμφανίζει τη Μαρίν Λε Πεν μόλις μια μονάδα πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το τελευταίο γκάλοπ του ινστιτούτου Ifop-Fiducial έδειξε ότι τους δυο υποψήφιους χωρίζουν μόλις 2,5 μονάδες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με 26,5%, έναντι 24% της Μαρίν Λε Πέν, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του στατιστικού λάθους, ενώ σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δίνει μπροστά τον νυν Γάλλο Πρόεδρο με «αέρα» τεσσάρων μονάδων, δηλαδή 52% έναντι 48%.

Ακόμα, στη δημοσκόπηση της ODOXA, ο Εμανουέλ Μακρόν (28%) προηγείται της Μαρίν Λε Πεν (24%) με τέσσερις μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση η διαφορά είναι μεγαλύτερη, ωστόσο η Μαρίν Λε Πεν πρωτοστατεί σε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες, καθώς προηγείται στην κατηγορία των εργαζομένων / αυτοαπασχολούμενων / ατόμων που αναζητούν εργασία (29,5%, έναντι 24,2% για τον Εμανουέλ Μακρόν) και στην ηλικιακή ομάδα 25-64 ετών (30% έναντι 24,4% του νυν Γάλλου Προέδρου).

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, το 55% των Γάλλων πιστεύει πλέον ότι η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που το 52% θεωρούσε αυτό το σενάριο ως αδύνατο μόλις πριν από έναν χρόνο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών οι ψηφοφόρου του Ερίκ Ζεμούρ ο οποίος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa, παίρνει το 8% των ψήφων του εκλογικού σώματος της Γαλλίας, ποσοστό που μόνο ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ανάλυση της μεταφοράς ψήφων δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του Ερίκ Ζεμούρ θα ψηφίσουν τη Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο (72%) έναντι του Εμανουέλ Μακρόν (9%). Από την άλλη πλευρά, μόνο το 35% των ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ενώ ένα 22% θα προτιμήσει τη Μαρίν Λε Πεν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria