Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Πώς υποβάλλεται η αίτηση, οι εκπτώσεις και τα μπόνους - OlaDeka

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Πώς υποβάλλεται η αίτηση, οι εκπτώσεις και τα μπόνους

Πριν από την έξοδο του Πάσχα και το αργότερο μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος καυσίμων.

Η ενίσχυση αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, φτάνει τα 22 λεπτά το λίτρο και ανέρχεται συνολικά στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά.

Η διαδικασία για την πίστωση του ποσού θα είναι απλή καθώς μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπαίνουν με τους κωδικούς Taxisnet προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να πιστωθούν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην κάρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας προβλέπεται bonus έως και 5 ευρώ στην επιδότηση καυσίμων.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος είναι να παρουσιάζει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το δηλωθέν όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο ενώ κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η επιδότηση μπορεί να προσαυξηθεί κατά 5 ευρώ σε όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα. Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και
  • 30 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η αίτηση από τους δικαιούχους (με όποιον τρόπο και εάν επιλέξουν να γίνει η πίστωση) μπορεί να γίνει και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως το τέλος Ιουλίου, ενώ μετά από την πάροδο αυτής της ημερομηνίας, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην κάρτα μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Οι τιμές στην αντλία εξακολουθούν να καίνε τους καταναλωτές

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές και να ξεπερνούν τα 2 ευρώ για την βενζίνη και το 1,8 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Ελαφρώς μειωμένη είναι συγκριτικά, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες κινείται λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 2,050 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,827 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,573 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 2,009 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στα 2,007. Υψηλότερες τιμές εξακολουθούν να ισχύουν στην Κρήτη, στο Ιόνιο, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στο Ηράκλειο Κρήτης διαμορφώνεται στα 2,105 ευρώ το λίτρο, στη Μυτιλήνη στα 2,130 ευρώ, στη Σάμο στα 2,140 ευρώ και στην Κεφαλονιά στα 2,147 ευρώ το λίτρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria