Άλμα 7% στις τιμές του πετρελαίου – Και πάλι πάνω από τα 100 δολ. - OlaDeka

Άλμα 7% στις τιμές του πετρελαίου – Και πάλι πάνω από τα 100 δολ.

Σημαντική αύξηση που αγγίζει το 7% καταγράφουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω των προειδοποιήσεων του ΟΠΕΚ ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν οι πιθανές απώλειες προσφοράς από τη Ρωσία και καθώς η χαλάρωση ορισμένων περιορισμών για την COVID-19 από τη Σαγκάη αμβλύνει τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν αύξηση 6,6% στα 105,02 δολάρια, ενώ το US West Texas Intermediate ενισχύθηκε 7% στα 100,85 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έχασαν περίπου 4% τη Δευτέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, που θα εκλείψουν σε περίπτωση κυρώσεων ή εθελοντικών ενεργειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι η επιλογή είναι στο τραπέζι.

«Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα μεγάλο σοκ εάν επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και αυτός ο κίνδυνος παραμένει στο τραπέζι», έγραψε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για ρωσική παραγωγή πετρελαίου κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) για το 2022, αλλά παράλληλα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στα ύψη και την αναζωπύρωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον στην Κίνα.

Ειδικότερα, στα 3,7 εκατ. βαρέλια μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2022 ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), περιορίζοντας την εκτίμησή του κατά 500.000 βαρέλια.

Η περικοπή «αντανακλά κυρίως» τις χαμηλές οικονομικές προοπτικές του οργανισμού για το 2022, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση. Επίσης, ο OPEC μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 3,9% από 4,2%, «λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία, με τους κινδύνους να είναι καθοδικοί», αναφέρει η έκθεση.

Ο Οργανισμός τόνισε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ το 2022 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «κυρίως λόγω μιας προς τα κάτω αναθεώρησης για τη Ρωσία»

Οι εκκλήσεις της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της επανέλαβε τη Δευτέρα την έκκλησή της προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να εξετάσουν εάν μπορούν να αυξήσουν τις παραδόσεις για να βοηθήσουν στη μείωση των ραγδαίων αυξήσεων τιμών του πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ που συναντήθηκαν με αξιωματούχους του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τόνισαν επίσης ότι ο ΟΠΕΚ έχει ευθύνη να διασφαλίσει την εξισορρόπηση στις αγορές πετρελαίου, είπε ο αξιωματούχος.

Απελευθέρωση αποθεμάτων

Τα κράτη μέλη του ΔΟΕ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 240 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες από τον Μάιο σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν την αγορά.

Αν και η κίνηση αυτή χαλαρώνει την πίεση στην αγορά, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα του διαρθρωτικού ελλείμματος που προκαλείται από τις μειωμένες επενδύσεις και την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria