Το Βαρύ ιστορικό των Kinder έκπληξη – Σε συναγερμό η Παγκόσμια κοινότητα- Γιατί οι ΗΠΑ είναι “εκτός” - OlaDeka

Το Βαρύ ιστορικό των Kinder έκπληξη – Σε συναγερμό η Παγκόσμια κοινότητα- Γιατί οι ΗΠΑ είναι “εκτός”

Κατερίνα Κουδούνα*

Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές ασφαλείας τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τα κρούσματα σαλμονέλωσης σε μικρά παιδιά από τις σοκολατένιες λιχουδιές Kinder-έκπληξη όπως σας ενημέρωσε πρώτο το cibum από την Δευτέρα 04 Απριλίου.

Η εστία που προκλήθηκε από μονοφασική Salmonella Typhimurium, εξελίσσεται ταχύτατα σε επτά χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) προκαλώντας σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια.

Από τις 5 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί 134 κρούσματα, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιανουαρίου 2022, ενώ από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, έχουν εντοπιστεί ακόμα περισσότερα στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ώρες τα συγκεκριμένα προϊόντα ανακλήθηκαν επίσης στην Τσεχία, στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, στα ΗΑΕ και στο Κατάρ ενώ και η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε προειδοποίηση στους καταναλωτές.

Το βαρύ ιστορικό των Kinder-έκπληξη

Το Kinder-έκπληξη είναι ένα δημοφιλές στα παιδιά γλυκό, (από το 1974, που το δημιούργησε η Ferrero έχουν πουληθεί, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια αυγά Kinder Surprise παγκοσμίως ενώ σήμερα πουλάει πάνω από 1,5 δις αυγά το χρόνο) καθώς μέσα στο σοκολατένιο αυγό υπάρχει και ένα μικρό παιχνίδι.

Όμως αυτό το παιχνίδι, που τα παιδιά το περιμένουν με αγωνία όταν σπάνε το σοκολατένιο αυγουλάκι έχει αμφισβητηθεί πολλάκις καθώς έχει προκαλέσει θανάτους από πνιγμό σε μικρά κυρίως παιδάκια. Συνολικά δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει από πνιγμό αφού κατάπιαν το μικρό παιχνίδι των Kinder όπως η Jennifer Ashton, τριών ετών, από τη Βρετανία που πέθανε αφού έφαγε ένα κομμάτι από την πλαστική φιγούρα Pink Panther που βρέθηκε μέσα σε ένα αυγό Kinder Surprise το 1989. Τραγικό θάνατο από το παιδικό γλυκό της Ferrero βρήκαν και ο Roddy Breslin, τριών ετών, από το Omagh της κομητείας Tyrone, και η τετράχρονης Caron Day, από το Blackpool.

Γιατί δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στις ΗΠΑ

Λόγω της επικινδυνότητας του παιχνιδιού που υπάρχει μέσα στα Kinder- έκπληξη, η εισαγωγή τους απαγορεύεται στις ΗΠΑ, αλλά παραμένουν δημοφιλή στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό νόμο για τα τρόφιμα απαγορεύονται τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που περιέχουν ένα «μη θρεπτικό αντικείμενο». Ουσιαστικά, ο νόμος απαγορεύει “την πώληση οποιασδήποτε καραμέλας που έχει ενσωματωμένο σε αυτό ένα παιχνίδι ή μπιχλιμπίδι”. Το ίδιο ισχύει και στη Χιλή όπου τα Kinder-έκπληξη απαγορεύονται από το 2016. Το επίσημο πρόστιμο για κάθε Kinder Surprise που εισάγεται παράνομα στις ΗΠΑ κυμαίνεται από $300 έως $2.500 (ανάλογα με την ποσότητα) ενώ κάθε χρόνο, περίπου κατάσχονται περίπου 60.000 παράνομα αυγά Kinder.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2011, οι αρχές των ΗΠΑ (CBP) απείλησαν έναν κάτοικο της Μανιτόμπα με πρόστιμο 300 δολαρίων επειδή μετέφερε ένα αυγό πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ στη Μινεσότα ενώ το 2012, η ​​CBP κράτησε δύο άνδρες του Σιάτλ για δυόμισι ώρες αφού ανακάλυψε έξι αυγά Kinder Surprise στο αυτοκίνητό τους κατά την επιστροφή στις ΗΠΑ από ένα ταξίδι στο Βανκούβερ.

Το 2012, ο FDA εξέδωσε εκ νέου την ειδοποίηση εισαγωγής, δηλώνοντας «Τα ενσωματωμένα μη θρεπτικά αντικείμενα σε αυτά τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς ο καταναλωτής μπορεί εν αγνοία του να πνιγεί από το αντικείμενο».

Βέβαια το Kinder Surprise φέρει προειδοποιήσεις που συμβουλεύουν τον καταναλωτή ότι το παιχνίδι “δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των τριών ετών, λόγω της παρουσίας μικρών εξαρτημάτων” και ότι “συνιστάται η επίβλεψη από ενήλικα”.

Χιονοστιβάδα ανακλήσεων και προειδοποιήσεων για Salmonella – Η ανακοίνωση της Ferrero στην Ελλάδα

Καθημερινά, όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε ανακλήσεις νέων προϊόντων της εταιρείας ή και περισσότερων παρτίδων των ήδη ανακληθέντων προϊόντων.

Πριν από λίγες ώρες τα συγκεκριμένα προϊόντα ανακλήθηκαν επίσηςστον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, στα ΗΑΕ και στο Κατάρ ενώ και η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε προειδοποίηση στους καταναλωτές.

Η εστία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Βάσει των διερευνητικών συνεντεύξεων με ασθενείς και των αρχικών αναλυτικών επιδημιολογικών μελετών, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας Kinder της εταιρείας Ferrero έχουν προσδιοριστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Τα επηρεαζόμενα κρούσματα έχουν εντοπιστεί με προηγμένες τεχνικές μοριακής οροτυποποίησης. Δεδομένου ότι αυτή η μέθοδος δοκιμών δεν εκτελείται συστηματικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην εντοπίζονται.

Οι ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την πρόληψη της κατανάλωσης προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από Salmonella.

Χθες με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε για ανάκληση προϊόντων Kinder και στην Ελλάδα και προειδοποίησε τους καταναλωτές για τις δηλητηριάσεις από τα σοκολατένια αυγά.

Επίσης στην Ελλάδα, σε αυτόβουλη προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά συγκεκριμένων παρτίδων προϊόντων Kinder που έχουν παραχθεί στο Βέλγιο προχωρά η εταιρεία Ferrero. Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Επίσης διευκρινίζει ότι «αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα».

Σαν μέτρο πρόληψης, η Ferrero αποφάσισε να ανακαλέσει από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons των 46 γρ. (L321RZD-MD, L294RZD-KX, L294RZD-LE, L295RZD-LE, L341RZD-MX, L341RZD-MY, L342RZD-MX και L342RZD-MY), Kinder Schokobons των 125 γρ. (L291R03, L319R0 και L347R03) και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. (L300RZB-LE, L327RZB-MB και L327RZB-MD), που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο.

«Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση. Είμαστε σε συνεργασία με τους διανομείς για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα ανακαλούμενα προϊόντα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση» σημειώνει η εταιρεία.

Παράλληλα ζητά από τους καταναλωτές εάν έχουν προμηθευτεί ένα από τα προϊόντα αυτά, να μην το καταναλώσουν. Να κρατήσουν το προϊόν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για τον προσδιορισμό της αιτίας και της έκτασης της μόλυνσης και για να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Εχθές αργά το βράδυ, η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων στην Ιρλανδία (FSAI) ανακοίνωσε μια επικαιροποίηση των παρτίδων των ανακαλούμενων προϊόντων, σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα:

Επίσης εχθές, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε νέα ανακοίνωσε σχετικά με τις ανακαλούμενες παρτίδες. Συγκεκριμένα, ανακαλούνται επιπλέον:

  • Kinder Surprise συσκευασίες: 20g και 20g x 3 – Όλες οι ημερομηνίες μέχρι και την 07η Οκτωβρίου 2022
  • Kinder Surprise συσκευασία: 100g – Όλες οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας από τις 20 Απριλίου μέχρι και την 21η Αυγούστου 2022
  • Kinder Mini eggs συσκευασία: 75g – Όλες οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας από τις 20 Απριλίου μέχρι και την 21η Αυγούστου 2022
  • Kinder Egg Hunt Kit συσκευασία: 150g – Όλες οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας από τις 20 Απριλίου μέχρι και την 21η Αυγούστου 2022
  • Kinder Schokobons συσκευασία: 200g – Όλες οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας από τις 20 Απριλίου μέχρι και την 21η Αυγούστου 2022

Το Βέλγιο μέσω της AFSCA, έχει ανακοινώσει την ανάκληση 47 παρτίδων Kinder Έκπληξη, 20 παρτίδων KINDER HAPPY MOMENTS, 2 παρτίδων Kinder Mini Eggs14 παρτίδων Kinder mix, 26 παρτίδων Kinder Chocobons και 3 παρτίδων Kinder Έκπληξη Μάξι 100g.

Η Γαλλία μέσω της Rapel Conso, ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό της χώρας για 10 διαφορετικά προϊόντα Kinder που ανακαλούνται, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις δημοσιεύθηκαν από τις αρχές για την ασφάλεια τροφίμων της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.

Το ECDC και η EFSA αξιολογούν τα διαθέσιμα στοιχεία από τις χώρες αυτές και προετοιμάζουν ταχεία αξιολόγηση των κρουσμάτων, η οποία θα δημοσιευθεί την εβδομάδα της 11ης Απριλίου 2022. Τα ερωτήματα σχετικά με τις εν εξελίξει ανακλήσεις προϊόντων θα πρέπει να απευθύνονται στις εθνικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Αριθμός επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων* με λοίμωξη μονοφασικής S. Typhimurium ανά χώρα, ΕΕ/ΕΟΧ και Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 5 Απριλίου 2022

ΧώραΕπιβεβαιωμένα κρούσματαΠιθανά κρούσματαΣυνολικός αριθμός κρουσμάτων
Βέλγιο02626
Γαλλία20020
Γερμανία437
Ιρλανδία10010
Λουξεμβούργο101
Ολλανδία202
Νορβηγία101
Σουηδία404
ΣΥΝΟΛΟ ΕΕ/ΕΟΧ422971
Ηνωμένο Βασίλειο63063
Σύνολο10529134

*Σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό του κρούσματος εστίας

*Κατερίνα Κουδούνα Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών, Υπεύθυνη Ανάπτυξης cibum.gr

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria