Οι ΓΤΟ είναι ασφαλείς και αποφέρουν πολύπλευρα οφέλη σύμφωνα με ισπανική μελέτη

Ισπανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα δεν είναι μόνο ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τα ζώα, αλλά αποφέρουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης κινδύνου-οφέλους.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η δημόσια αποδοχή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών συνοψίζεται σε δύο κύριους παράγοντες: πρώτον, την πεποίθηση ότι οι ΓΤΟ είναι αναποτελεσματικοί και δεύτερον, συναισθηματικές ανησυχίες. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα περιορισμένα δεδομένα μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα τοξικότητας, αλλεργιών και μεταφοράς γονιδίων κάνουν ορισμένους ανθρώπους να διστάζουν να αποδεχτούν ότι οι ΓΤΟ είναι ασφαλείς.

Παρά τον συνεχή σκεπτικισμό που σχετίζεται με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, η ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι το κοινό σιγά-σιγά οδεύει προς την εμπιστοσύνη της επιστήμης πίσω από τους ΓΤΟ.

Ενώ το θέμα των ΓΤΟ μπορεί να είναι πολωτικό, ο υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αρνητικών συνεπειών στην υγεία και θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν έλλειψη σε τουλάχιστον ένα μικροθρεπτικό συστατικό, σχεδόν 820 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν ετησίως και το 26,4 τοις εκατό του πληθυσμού πλήττεται από κάποιο βαθμό επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ισπανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη τους αποδεικνύει ότι, «μόνο οι προσεγγίσεις της μοριακής βιολογίας και τα εργαλεία γενετικής μηχανικής είναι ρεαλιστικές λύσεις έλλειψης τροφίμων για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου».

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν υψηλότερη απόδοση των καλλιεργειών χωρίς πρόσθετη γη, χαμηλότερο κόστος εκμετάλλευσης, αυξάνουν τα κέρδη των εκμεταλλεύσεων και παράγουν μεγαλύτερη αφθονία θρεπτικών τροφίμων, λέει η Διεθνής Υπηρεσία για την Απόκτηση Εφαρμογών Agribiotech (ISAAA).

Οι ΓΤΟ συνέβαλαν επίσης στη μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε την πλήρη ανάλυση κινδύνου-οφέλους εδώ .

Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς ΓΤΟ;

Οι αυξημένες τιμές και ένα ταχέως φθίνον περιβάλλον είναι μόνο μερικές από τις πραγματικότητες ενός κόσμου χωρίς ΓΤΟ.

«Ορισμένες από τις ίδιες ομάδες που αντιτίθενται στους ΓΤΟ θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να μειώσουν την πιθανότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη», εξηγεί ο Wally Tyner, καθηγητής γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι ότι δεν μπορείς να το έχεις όλα. Εάν θέλετε να μειώσετε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργία, ένα σημαντικό εργαλείο για να το κάνετε αυτό είναι τα χαρακτηριστικά ΓΤΟ».

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για 18 εκατομμύρια αγρότες σε 28 χώρες που φύτεψαν περίπου 181 εκατομμύρια εκτάρια ΓΤΟ καλλιέργειες χρησιμοποιήθηκαν μέσω του μοντέλου GTAPBIO του Purdue . Ο Tyner και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι η εξάλειψη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών θα μείωνε τις αποδόσεις καλαμποκιού κατά 11,2 τοις εκατό, τη σόγια κατά πέντε μονάδες – δύο τοις εκατό και το βαμβάκι κατά 18,6 τοις εκατό.

«Εάν στο μέλλον απαγορεύσουμε τους ΓΤΟ σε παγκόσμια κλίμακα, χάνουμε πολλές πιθανές αποδόσεις», δηλώνει ο Farzad Taheripour, αναπληρωτής καθηγητής γεωργικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Εάν περισσότερες χώρες υιοθετήσουν ΓΤΟ, οι αποδόσεις τους θα είναι πολύ υψηλότερες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria