Φυσικό αέριο: Οι απειλές Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια εκτόξευσαν την τιμή της μεγαβατώρας - OlaDeka

Φυσικό αέριο: Οι απειλές Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια εκτόξευσαν την τιμή της μεγαβατώρας

«Φωτιά» στις τιμές στο φυσικό αέριο μετά τις δηλώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνονται σε ρούβλια. Ενδεικτικά, μετά τις δηλώσεις Πούτιν, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου ανέβηκε κατά 23%, φτάνοντας στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) όπως και το αντίστοιχο βρετανικό που κατέγραψε άνοδο 18%.

Όλα αυτά μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ναι μεν η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις, αλλά οι πληρωμές θα γίνονται σε ρούβλια. Σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκε εντολή με προθεσμία μίας εβδομάδας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις η Gazprom. Οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο στη Βρετανία και την Ολλανδία εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αρχίσει να πουλά αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νομοθεσία για ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στο 80%.

«Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές. Σημειώνεται ότι στις μη φιλικές χώρες συμπεριλαμβάνονται όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, τόνισε.

«Έδωσα προθεσμία μίας εβδομάδας στην κεντρική τράπεζα και τη ρωσική κυβέρνηση για να βρούμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίστηκαν κυρίως σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου τους τουλάχιστον στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο από το 2023 και 80% φέτος.

Ιταλία: Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια

Ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, διαμήνυσε ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. «Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ»σημείωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

«Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια» είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria