Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ζήτησε η Τουρκία: «Λάβαμε θετική απάντηση» - Τι συνέβη στη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan; - OlaDeka

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ζήτησε η Τουρκία: «Λάβαμε θετική απάντηση» – Τι συνέβη στη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έλαβε θετική απάντηση όσον αφορά την συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου

(upd) Θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου έθεσε τη Τουρκία δια στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, καίγοντας το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης -μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Recep Tayyip Erdogan- περί σημαντικού βήματος προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΑυτό, όμως, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ο Akar υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει λάβει «θετική απάντηση από τον συνομιλητή της» όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση, κάτι που ωστόσο απορρίπτουν ελληνικές πηγές.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει σε δυσμενή θέση την ελληνική κυβέρνηση, καθώς -εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Akar- ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη τόσο στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή (13/3/2022), όσο και στη χθεσινή (16/3/2022) συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar.
Πάντως, πηγές από το υπουργείο Άμυνας επισημαίνουν ότι «δεν υπήρξε καμία συνομιλία μεταξύ του Παναγιωτόπουλου και Akar για συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου, παρά μόνο για συνεργασία στα θέματα τουρισμού, εμπορίου και όσων ενώνουν τις δύο χώρες του Αιγαίου.

Akar_1.JPG
Erdo.jpeg


Oι δηλώσεις Akar περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ερωτηθείς για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Akar απάντησε (όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης): «Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά και με διαφάνεια».
Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των δύο χώρων διεξήχθησαν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Akar σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας, τώρα, για την τέταρτη συνάντηση.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτόΛάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Akar

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση Παναγιωτόπου-Akar, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Το… θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, που έσπευσαν να επισημάνουν το θετικό κλίμα που επικράτησε, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο… χαλαρό ντύσιμο των δύο ηγετών αλλά και στον επίσης χαλαρό διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις» είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Erdogan.
Την ίδια στιγμή, «κυβερνητικές πηγές» έσπευσαν να σημειώσουν σχετικά με τη συνάντηση ότι «οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria