Σήμερα οι ανακοινώσεις για πλαφόν στα καύσιμα και σε ό,τι επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία - OlaDeka

Σήμερα οι ανακοινώσεις για πλαφόν στα καύσιμα και σε ό,τι επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και των άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία το οποίο προανήγγειλε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος είναι να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πλαφόν θα οριστεί με βάση τις τιμές που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα λαμβάνονται υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου άμεσα να δουν στις τσέπες τους την ανακούφιση οι Έλληνες.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πλαφόν στα καύσιμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει ότι το ίδιο θα συμβεί σε πρώτη φάση και με τα σιτηρά – η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο – αλλά στη συνέχεια και σε κάθε προϊόν που επηρεάζεται από την κρίση στην Ουκρανία.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές στο Newsbomb.gr η επιβολή πλαφόν είναι ένα από τα πρώτα βήματα ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις και το οποίο, όπως τονίζουν, θα ξεδιπλώνεται σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την κρίση στην Ουκρανία ανακοίνωσε αφενός ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2021, θα συνεχιστεί και μέσα στο 2022 «μέχρι να περάσει η ενεργειακή κρίση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια νέα κίνηση, δε, στην ενεργειακή σκακιέρα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Κίνηση-ματ σε μια κρίσιμη στιγμή το πλαφόν

Η απόφαση για επιβολή πλαφόν στα κέρδη των καυσίμων προκειμένου να μην προχωρήσει έτι περαιτέρω η άνοδος στην τιμή της βενζίνης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει «φωτιά» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τους πρατηριούχους να λένε στο Newsbomb.gr ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν λαμβάνονταν μέτρα «η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ ακόμα και στα αστικά κέντρα σε 15-20 ημέρες».

«Είχαμε προβλέψει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ότι δεν θα σταματήσει αυτό άμεσα. Μακάρι να υπάρξει ένα τέλος μέχρι μέσα καλοκαιριού, αλλά το βλέπω ότι θα τραβήξει ακόμα παραπέρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων), Γιώργος Ασμάτογλου την Τρίτη, λίγες ώρες πριν τη δήλωση Γεωργιάδη για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria