Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες από το βράδυ στο Κίεβο - OlaDeka

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες από το βράδυ στο Κίεβο

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει από τις 8 το βράδυ της Τρίτης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίεβο, καθώς όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί από απόψε το βράδυ μέχρι το πρωί της Πέμπτης απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς να υπάρχει ειδική άδεια ενώ σημείωσε ότι όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να μείνουν στο σπίτι για δύο ημέρες, ή σε περίπτωση συναγερμού, σε κάποιο καταφύγιο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει από τις 8 το βράδυ της Τρίτης και θα διαρκέσει έως το πρωί της Πέμπτης.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το Κίεβο είναι η καρδιά της Ουκρανίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί την επιχειρησιακή βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης. 

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι

Λίγο νωρίτερα σύμβουλος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του. 

Το μήνυμα Ζελένσκι στους Ρώσους

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τα χτυπήματα σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ακόμα και σε προάστια του Κιέβου, ο ουκρανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του  ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

Στο μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά και απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες. «Ρώσοι στρατιώτες! Ακούστε με με προσεκτικά! Ρώσοι αξιωματικοί! Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη», είπε. «Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, θα αφαιρέσετε μόνο ζωές. Θα αφαιρεθούν όμως και οι ζωές σας. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για τι; Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε!», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ισχυρές εκρήξεις με το… καλημέρα στο Κίεβο

Την ώρα που οι δύο αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου προετοιμάζονται για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεκόπησαν χθες, η Ρωσία «χτύπησε» σήμερα σε δύο τομείς του Κιέβου, προκαλώντας καταστροφές αλλά και τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ειδικότερα, ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον δύο  νεκρούς.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria