Ο Βασίλης Παύλου για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του αρχοντικού Τζώτζα - OlaDeka

Ο Βασίλης Παύλου για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του αρχοντικού Τζώτζα

Καστοριά, 17.03.2022. Ήταν το 2008 όταν ανέλαβα την διαδικασία της μελέτης ολοκλήρωσης του αρχοντικού Τζώτζα για την στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καστοριάς, ως υπάλληλος του τότε Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δημοπράτησα την μελέτη, έδωσα οδηγίες για το τι χρειάζεται να γίνει, συμμετείχα σε συσκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού με την τότε συνάδελφο Efi FlorouΚαταφέραμε την ανανακατασκευή σημαντικών χαρακτηριστικών στοιχείων του Αρχοντικού που είχαν καταστραφεί σε προηγούμενη φάση, όπως οι παραδοσιακές μουσάντρες, ο γύψινος και ζωγραφικός διάκοσμος. Καταφέραμε την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ με την προσθήκη ηλεκτροκίνητης πλατφόρμας στην είσοδο και ανελκυστήρα στο εσωτερικό (παρότι δεν αποτελεί υποχρέωση για τα μνημεία) κλπ. Καταφέραμε την έγκριση των μελετών και το 2012 την έκδοση της οικονομικής άδειας.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκε πολύς κόπος και πολλές εργατοώρες ώστε να ξεπεραστούν πολλές αγκυλώσεις του Δημοσίου.

Το 2016 ως Προϊστάμενος του Τεχνικού Τμήματός της ίδιας Διεύθυνσης (πλέον Τμήμα Β – Τεχνικών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών), κατόπιν Δημόσιου διαγωνισμού, υπέγραψα την σύμβαση για την εκτέλεσή του έργου. Έχοντας περάσει πολλές δυσκολίες τόσο στη φάση της εκπόνησης της μελέτης όσο και στην υλοποίηση του έργου, θα μπορούσα ίσως να πω ότι αισθάνομαι λίγο υπερήφανος που κατάφερα να κάνω κάτι, αυτής της σπουδαιότητας, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Το έργο, προϋπολογισμού μελέτης 1.500.000,00 € περίπου, θα παραδοθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ισάξιο της σημαντικότητας της Υπηρεσίας που θα στεγάσει (Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καστοριάς) και να αποτελέσει λίκνο Πολιτισμού και Παιδείας για τους κατοίκους της περιοχής.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους επιβλέποντες μηχανικούς Pegy Diamanti, Πολιτικό Μηχανικό, Γιώργο Κολέζα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ Phd, Αθανάσιο Λαγόπουλο, Αρχιτέκτονα ΕΜΠ. Επίσης ευχαριστώ θερμά για την εξαίρετη συνεργασία και την εξαιρετική δουλειά για τον διάκοσμο του αρχοντικού, την συνεργάτη Niki Papoulidou.

Ευγνωμοσύνη στον αγαπητό τέως συνάδελφο, φίλο και μέντορά μου Αχιλλέα Δούκα.

Βασίλης Παύλου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria