Ξανθός: Εικόνα αποδιοργάνωσης στις δημόσιες δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας - OlaDeka

Ξανθός: Εικόνα αποδιοργάνωσης στις δημόσιες δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας

Απαιτείται ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας με στόχο τη μέγιστη δυνατή υγειονομική αυτοτέλεια της περιοχής, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός. 

Εικόνα αποδιοργάνωσης παρουσιάζουν οι δημόσιες δομές υγείας σε ΓρεβενάΚοζάνηΚαστοριά και Φλώρινα, λόγω της «κοβιντοποίησής» τους, της ανεπαρκούς στήριξης αλλά και της εξάντλησης των αντοχών του προσωπικού, το οποίο εδώ και δύο χρόνια κάνει μια φιλότιμη και υπεράνθρωπη προσπάθεια για να κρατήσει όρθια τη δημόσια περίθαλψη. Αυτό διαπίστωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, κατά την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία, την Τρίτη και Τετάρτη, 8 και 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η κρίση στελέχωσης στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί, καθώς οι υγειονομικοί δίνουν σήμερα τη μάχη κατά της πανδημίας και των υπόλοιπων νοσημάτων με πολύ λιγότερες δυνάμεις (λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν), ενώ είναι καθολική η απαίτηση για μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας-αμοιβής-εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Μέτωπο υπεράσπισης του ΕΣΥ

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή και θα διεκδικήσει την ισόρροπη στήριξή τους και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αντίθεση «με τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ και συρρίκνωση –υποβάθμιση νοσοκομείων της επαρχίας στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας».

Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής υγειονομικής αυτοτέλειας της Δυτικής Μακεδονίας με ένα νέο υγειονομικό χάρτη που θα προβλέπει αξιοπρεπείς δευτεροβάθμιες υπηρεσίες για όλες τις σημερινές νοσηλευτικές μονάδες, στήριξη των δομών ΠΦΥ-Ψυχικής Υγείας-Αποκατάστασης και σχεδιασμό νέων τριτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσιών (π.χ. αιμοδυναμικό εργαστήριο), για να καλύπτονται αξιόπιστα οι ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς και να περιοριστούν οι διακομιδές ασθενών.

Αυτό όμως που πρωτίστως απαιτείται, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι ένα συνολικό σχέδιο ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος τριετίας και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ (ΠΦΥ, ΤΕΠ, Κλινικές Λοιμώξεων, ΜΕΘ, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία) και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Επίσης, με σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών των ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και με δέσμη κινήτρων για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές, σε ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και σε «άγονες» προκηρύξεις στις δομές του ΕΣΥ. Αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω συγκροτημένα και συνδυαστικά, η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα επιδεινώνεται, οι παραιτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία θα αυξάνονται και το brain drain θα ενισχύεται, κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria