Μια ιστορικής σημασίας συνεργασία του Ν.Ο.Κ. και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας - OlaDeka

Μια ιστορικής σημασίας συνεργασία του Ν.Ο.Κ. και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος¹

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.

Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος.

[email protected]

     Ο Ν.Ο.Κ. είναι ένα ιστορικό σωματείο με πλούσια ιστορία η οποία δεν είναι στις λεπτομέρειές της γνωστή τόσο, στο ευρύ κοινό όσο και στους νεότερους αθλητές. Είναι ίσως ο μοναδικός  αθλητικός σύλλογος με την πλουσιότερη  ιστορία αφού έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως, η διαχρονικότητα, οι συνεχείς επιτυχίες, η δημοφιλεία και η συνεισφορά του, τόσο στην εικόνα της πόλης  όσο και στην σταδιοδρομία των αθλητών, που είχαν διεθνείς και παγκόσμιες επιτυχίες. Ένα αθλητικό σωματείο που παρά τις περιπέτειες που πέρασε στην 70χρονη σχεδόν ύπαρξή του, στέκεται όρθιο και με νεωτεριστικές πρωτοβουλίες προσπαθεί να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται. 

     Θα μπορούσα να πω ότι η απόφαση της τωρινής Διοίκησης του Ν.Ο.Κ. να συνεργαστεί με το παράρτημα Καστοριάς του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας είναι τόσο σημαντική όσο ήταν  και μία άλλη απόφασή του το 1967, να δημιουργήσει τμήμα γυναικών, μία πρωτοποριακή για την εποχή  εκείνη πρωτοβουλία. (βλ. συνημμένο έγγραφο) 

 Η σχετική ανακοίνωση του ΝΟΚ όπως την διατύπωσε ο αγαπητός μου συνάδελφος και πρωτεργάτης  αυτής της ιστορικής συνεργασίας, Καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης, έχει ως εξής: 

<< Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς από τις αρχές του 2022 έχουν προχωρήσει στην έναρξη λειτουργίας Πανεπιστημιακού τμήματος κωπηλασίας. Στο Πανεπιστημιακό τμήμα κωπηλασίας συμμετέχουν φοιτητές, διοικητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Το Πανεπιστημιακό τμήμα κωπηλασίας προσφέρει την ευκαιρία σε αθλητές κι αθλήτριες, αλλά και ενήλικες που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το άθλημα της κωπηλασίας, να γνωρίσουν και να απολαύσουν μια διαφορετική εκγύμναση.

Η κωπηλασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, προσφέροντας πλήρη και ομοιόμορφη εκγύμναση σε κάθε αθλούμενο, αυξάνοντας ραγδαία τη μυϊκή μάζα και οδηγώντας σε ταχεία απώλεια λίπους.

Στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, στο τέρμα της Βόρειας παραλίας της πόλης, με φόντο τη μαγευτική λίμνη Ορεστιάδα και την πόλη, το Πανεπιστημιακό τμήμα κωπηλασίας λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, στις 7 μ.μ. – 8 μ.μ., τηρώντας πλήρως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως έχουν οριστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα που δημιουργεί η παρέα των αθλουμένων.

Τα Σαββατοκύριακα, όποτε οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, πραγματοποιείται και κωπηλασία στη λίμνη, με τη χρήση των σκαφών του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, κατόπιν σύμφωνης γνώμης και συνεννόησης της κ. Φιλιοπούλου με τους αρμόδιους του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς.

Προπονήτρια στο Πανεπιστημιακό τμήμα κωπηλασίας είναι η κ. Φιλιοπούλου Ιωάννα (απόφοιτη ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κωπηλασίας, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονήτριας Κωπηλασίας Α’ κατηγορίας) η οποία προσφέρει για χρόνια με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά τις τεράστιες γνώσεις της στο άθλημα της κωπηλασίας, αλλά ταυτόχρονα και της γενικής εκγύμνασης ενηλίκων.
Για περισσότερες πληροφορίες: email: Φιλιοπούλου Ιωάννα ([email protected]), Φωτιάδης Δημήτρης ([email protected])>>.

     Εν κατακλείδι για την ιστορία σημειώνω ότι, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την συνεργασία αυτή, όχι τόσο για το ότι πέρασα κι’ εγώ από αυτό το αθλητικό σχολείο και εργαστήρι ως έφηβος και παλαίμαχος κωπηλάτης, αλλά κυρίως, διότι το ξεκίνημα της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία της Καστοριάς,( Τ.Ε.Ι. – Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς), ξεκίνησε πριν δέκα και πλέον χρόνια, με το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στο οποίο υπηρετούσα. Έτσι λοιπόν ο σπόρος που φυτεύτηκε τότε συνεχίζει να αποφέρει καρπούς.   

    Εύχομαι τέτοιες συνεργασίες της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική κοινωνία να συνεχιστούν όχι μόνο σε επίπεδο συλλόγων αλλά και άλλων φορέων,  καθότι έτσι  μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη στην κοινωνία. Ελπίζω τα επόμενα βήματα συνεργασίας να οδηγήσουν και στην διεξαγωγή μονίμων αναπτυξιακών συνεδρίων, μεταξύ ακαδημαϊκής  κοινότητας και τοπικών φορέων, όπου εκεί θα συζητιούνται διάφορα οικονομικά, αναπτυξιακά, επικοινωνιακά και λοιπά στρατηγικής σημασίας θέματα, τα οποία θα ιεραρχούνται προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιούνται. Ένα δε τέτοιο στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό έργο, θα ήταν π.χ. η δημιουργία του Ναυταθλητικού Κέντρου στο ΔΗ.ΝΑ.Κ. ( πρώην στρατόπεδο), το οποίο έπρεπε να είχε γίνει χθες. Δυστυχώς όμως τέτοια μείζονος σημασίας έργα μοιάζουν ως όνειρα θερινής νυκτός, όταν βλέπεις ότι μικρότερης σημασίας στόχοι και έργα όπως το Πνευματικό Κέντρο, η Φιλαρμονική, κ.λπ. δεν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε. Ας ελπίσουμε ότι οι νεότερες γενιές και εις τα κοινά συμμετέχοντες, θα αφυπνιστούν και θα προτάξουν πρώτα το ΕΜΕΙΣ και μετά το ΕΓΩ. Διαφορετικά η πόλη και ο νομός  θα φθίνει.  


Έγγραφο για την δημιουργία γυναικείου τμήματος που διέσωσε η αγαπητή φίλη και συμπολίτισσά μας Θεοδότα Τζώτζα.

Φοιτητές στο κωπηλατήριο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς.

Φοιτητές/ριες με τον καθηγητή τους, στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο. Καστοριάς
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria