"Μαύρο" στον Ερντογάν: Το 25% του τουρκικού λαού πιστό στον Τούρκο πρόεδρο - Αποκαλυπτική προεκλογική έρευνα - OlaDeka

“Μαύρο” στον Ερντογάν: Το 25% του τουρκικού λαού πιστό στον Τούρκο πρόεδρο – Αποκαλυπτική προεκλογική έρευνα

Η εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς της “Τουρκική Πολιτική Ομάδα Φεβρουαρίου”. Με τη συμμετοχή 2.488 ατόμων σε 27 πόλεις, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 55,5% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η Τουρκία έχει κακή κυβέρνηση. Το 66% από αυτούς δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση είναι το μείζον πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο αναμένουν να επιλυθεί επειγόντως.

Ενώ το 80,3% των συμμετεχόντων είναι της γνώμης ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Τουρκίας, το 53% των συμμετεχόντων επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Τα πέντε κορυφαία επείγοντα προβλήματα της Τουρκίας που εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν τα ίδια τον Φεβρουάριο του 2022: Ενώ “οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας” ήταν στην κορυφή της λίστας τον προηγούμενο μήνα, η “οικονομική κρίση” κατέλαβε την πρώτη θέση. Ακολούθησαν ο “πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ζωής και οι δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα”, η “αδικία”, η “ανεργία” και η “παιδεία”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό όσων λένε “είμαι αναποφάσιστος” ή “δεν θα ψηφίσω” έχει αυξηθεί.

Το AKP έχει χάσει 10 ποσοστιαίες μονάδες

Η Γενική Συντονίστρια Επιχειρησιακής Έρευνας Αναπλ. καθηγήτρια Ντέρια Κιομουρτζού αποδίδει την αύξηση των αναποφάσιστων στις ανησυχίες που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: “Σε περιόδους πολέμου, οι άνθρωποι θέλουν να δουν ισχυρούς ηγέτες και θέλουν να σταθούν πίσω τους. Ενώ ορισμένοι ψηφοφόροι δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων λέει ότι έχουν επηρεαστεί από την αντανάκλαση της κρίσης. Αυτό οδηγεί σε αναποφασιστικότητα”.

“Οι ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη”

Η Κιομουρτζού αναφέρεται επίσης στην πτώση των ψήφων του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Λαϊκής Συμμαχίας, που έχει συνάψει το κόμμα του με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί: “Όταν οι άνθρωποι ρωτώνται για τα πιο επείγοντα προβλήματα της Τουρκίας, οι δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα, το υψηλό κόστος ζωής και ο πληθωρισμός αναφέρονται κάθε μήνα χωρίς εξαίρεση. Πάνω από το 90% των ψηφοφόρων το λέει αυτό. Έτσι, το κύριο θέμα στην ατζέντα των πολιτών είναι η οικονομική κρίση.

“Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων; Όταν η οικονομική τους κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο, συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα. Εάν αλλάξει προς το χειρότερο, τιμωρούν το κυβερνών κόμμα. Οι ψηφοφόροι το τιμωρούν για τα τελευταία δύο χρόνια.

“Το ποσοστό ψήφου του ΑΚΡ δεν έπεσε ξαφνικά, έπεσε σταδιακά. Όταν το συγκρίνουμε με τα ποσοστά της 25ης Ιουνίου 2018, βλέπουμε ότι υπήρξε μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων άλλαξαν γνώμη”.

“Το 25% πιστό στον Ερντογάν”

Η Κιομουρτζού υπογραμμίζει ότι παρόλο που οι ψήφοι του AKP μειώθηκαν, έχει μια “πιστή βάση ψηφοφόρων” περί το 25%: “Υπάρχει μια στάση που εκφράζεται με το ‘Πώς στο καλό το ΑΚΡ θα λάμβανε περισσότερο από το 30% των ψήφων ενώ η χώρα βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση;’. Αυτή δεν είναι σωστή προσέγγιση, διότι η οικονομία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη συμπεριφορά των εκλογών. Μερικοί ψηφοφόροι φέρνουν τις κοσμοθεωρίες τους στο προσκήνιο, ενώ κάποιοι δίνουν προτεραιότητα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την ταυτότητά τους. Ο Ερντογάν έχει πλέον την βασική του βάση ψηφοφόρων. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους με δεσμούς αγάπης με τον Ερντογάν λένε ότι οι θρησκευτικές αξίες καθορίζουν τις προτιμήσεις τους. Δεν αποκλίνουν εύκολα από το ΑΚΡ. Νομίζω ότι θα είναι δυνατό μόνο να φύγουν το ΑΚΡ και στραφούν σε άλλα κόμματα εάν το ΑΚΡ χάσει τις εκλογές, άλλοι παράγοντες μπαίνουν στην εικόνα και απευθύνονται στις κοσμοθεωρίες τους”.

“Η αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές”

Σχολιάζοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κιομουρτζού λέει, “Η εικόνα που έχουμε είναι τώρα μια βαθιά ριζωμένη εικόνα” και προσθέτει: “Στην τρέχουσα εικόνα, η αντιπολίτευση έχει μεγάλη διαφορά, είναι ακόμη και πολύ πιθανό να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Νομίζω ότι, σε αυτήν την εικόνα, εάν το AKP είναι να διαλυθεί, δεν θα συμβεί λόγω των κακών που κάνει, αλλά λόγω των καλών πραγμάτων που κάνει και επιδεικνύει η αντιπολίτευση”.

Οι ψήφοι της κυβερνώσας συμμαχίας μειώνονται

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου 2022 του Επιχειρησιακού Κέντρου Ερευνών, το 38,1% των συμμετεχόντων θα ψήφιζε υπέρ της αντιπολιτευόμενης Συμμαχία του Έθνους, μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το 34,2% θα ψήφιζε την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία, του AKP και του MHP, εάν η Τουρκία είχε βουλευτικές εκλογές αυτήν την Κυριακή.

Σε αυτήν την εικόνα, τα κόμματα που δεν είναι μέρος μιας συμμαχίας όπως το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμα (HDP), Το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) του Τεμέλ Καραμολάογλου, θα λάμβαναν 16% ενώ το 8% δεν θα ψήφιζε και το 3,6% αποτελούν τους αναποφάσιστους.

Το 55% λέει ότι δεν κυβερνώνται καλά

Όταν ρωτήθηκαν “Πώς πιστεύετε ότι κυβερνάται η Τουρκία”, το 55,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι “η χώρα δεν κυβερνάται καλά”, ενώ το 18,6% πιστεύει ότι “δεν κυβερνάται ούτε κακώς ούτε καλά” και το 24,5% είναι της γνώμης. ότι “η Τουρκία κυβερνάται καλά”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, το 53,2% των ερωτηθέντων λέει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Το 41,6% πιστεύει ότι δεν πρέπει να είναι. Το 4,3% των συμμετεχόντων δηλώνει “αναποφάσιστο” για τις πρόωρες εκλογές.

Περισσότεροι άνθρωποι “δεν θα ψηφίσουν Ερντογάν”

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν είναι υποψήφιος για πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές, το 54% των ερωτηθέντων λέει ότι “δεν θα τον ψηφίσουν ποτέ” ενώ το 34% ότι “θα τον ψηφίσουν σίγουρα”. Το 10,1% είναι αναποφάσιστοι και το 1,9% “δεν θα ψηφίσει”.

Όταν ερωτώνται για το ποιον θα ψήφιζαν εάν γινόταν δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, το 51,1% επιλέγει “τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης”. Το 33,8% λέει ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria