Μακρόν και Ρούτε βάζουν «φρένο» στην ένταξη της Ουκρανίας - Σύνοδος Βερσαλλιών - OlaDeka

Μακρόν και Ρούτε βάζουν «φρένο» στην ένταξη της Ουκρανίας – Σύνοδος Βερσαλλιών

«Δεν υπάρχουν ταχείες διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ», υποστηρίζει ο Ρούτε – Οι πρώτες δηλώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βερσαλλίες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συζητήσουν σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, με την αίτηση του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Με τη χώρα του να αντιμετωπίζει τη σφοδρή ρωσική εισβολή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε στα τέλη του περασμένου μήνα την άμεση αποδοχή του αιτήματός του, στο πλαίσιο «μιας νέας ειδικής διαδικασίας».

«Μπλόκο» βάζουν ωστόσο η Ολλανδία και η Γαλλία, στις ελπίδες για άμεση ένταξη της χώρας, με τον Ρούτε να αντιτίθεται στο εγχείρημα της «ειδικής διαδικασίας» και τον Μακρόν να κάνει λόγο για «μη ρεαλιστική πράξη» εν μέσω πολέμου.

Versailles

«Δεν υπάρχουν ταχείες διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ»

Η Ολλονδία, έθεσε τα πρώτα εμπόδια στη διαδικασία αναγνώρισης της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας της ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Οι Ολλανδοί διπλωμάτες επέμειναν ότι η Γερμανία και άλλες χώρες συμμερίζονται τη θέση τους καθώς και την άποψη της χώρας ότι οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 49 και επίσημη ένταξη της Ουκρανίας θα προκαλούσε περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορέλ: Η Ευρώπη πιο ενωμένη από ποτέ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθοδόν προς τη σύνοδο κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, είπε: «Η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς κανένα λόγο. Όλοι μπορούν να δουν στις οθόνες τους τι συμβαίνει. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιακρίτως Ουκρανούς πολίτες. Εκατοντάδες θύματα, άμαχοι. Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σήμερα, πρέπει να εργαστούμε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία για να βάλει τέλος σε αυτόν τον τρελό πόλεμο και να σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών, μέσω διπλωματικών ενεργειών και επίσης μέσω κυρώσεων. Δεύτερον, υπάρχει η ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ενεργειακή εξάρτηση και στρατιωτικές δυνατότητες, καθώς και μια ισχυρότερη οικονομική βάση για να αντιμετωπίσει την πρόκληση».

Ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι υπάρχει διχασμός μεταξύ των χωρών της Ένωσης. «Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Ποτέ δεν έχω δει τα κράτη μέλη τόσο ενωμένα, και μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας. Ο Πούτιν πίστεψε ότι επρόκειτο να κατακτήσει την Ουκρανία, απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να μας διχάσει, απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να αποδυναμώσει τη διατλαντική σχέση και απέτυχε. Τώρα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Μακρόν: «Μη ρεαλιστικό» να γίνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις εν μέσω πολέμου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Ντραγκι: Η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της συνόδου, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούςιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

https://twitter.com/jeanv00/status/1501956012340826113?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501956012340826113%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2F135978%2Follandiko-mploko-stis-syzitiseis-gia-entaksi-tis-oukranias-stin-ee

«Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την δυνατότητα να στηριχθούν, οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες, «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα».

Μητσοτάκης: Oι εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν στη βίαιη «ενηλικίωση» της Ηπείρου μας

Από την ελληνική πλευρά, την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης αλλά και μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση ώστε οι χώρες μέλη της Ε.Ε να μπορέσουν να προστατεύσουν καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας και διαμορφώνονται πλέον συνθήκες για να κινηθεί η Ε.Ε. πολύ πιο γρήγορα, πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά. Πρόσθεσε επίσης, ότι αν χρειαστεί «θα εντείνουμε το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria