Λ. Ζαγορίτης: Έχουμε χιλιάδες καταγγελίες για λογαριασμούς ενέργειας - OlaDeka

Λ. Ζαγορίτης: Έχουμε χιλιάδες καταγγελίες για λογαριασμούς ενέργειας

Με δεκαπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι κινούνται οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή (ΣτΚ) από καταναλωτές που παραπονούνται για τις χρεώσεις ενέργειας. Οι καταγγελίες, από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η απότομη άνοδος των τιμών ενέργειας, ανέρχονται σε χιλιάδες και συνεχώς αυξάνουν, παραδέχεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης. Και το μήνα που διανύσαμε οι αναφορές των καταναλωτών είναι τουλάχιστον 10 φορές  περισσότερες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Βασικό θέμα των καταγγελιών, όπως αναφέρει ο ΣτΚ είναι οι χρεώσεις και κυρίως η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων από την πλευρά των προμηθευτών. Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, η ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης, γίνεται κατά το δοκούν και όχι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ρυθμιστής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2020 εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, και όρισε ένα τύπο εφαρμογής τον οποίο ωστόσο δεν τηρεί κανείς. 

«Ο κάθε προμηθευτής εφαρμόζει τον τύπο που έχει το επινοήσει ο ίδιος και ο οποίος βρίσκεται στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων των πελατών και τα οποία δεν διαβάζει κανένας», λέει χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι από τον περασμένο Νοέμβριο, που ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των τιμών ενέργειας, η Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, να κατακλύζεται από καταγγελίες. Μάλιστα πολλές από αυτές, σήμερα λιμνάζουν στα συρτάρια του Συνηγόρου του Καταναλωτή, καθώς το κύμα είναι τέτοιο που δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι ανθρώπινοι πόροι για να τις επεξεργαστούν. 

«Διπλασιάσαμε τον αριθμό των ανθρώπων (που ασχολούνται τις καταγγελίες λογαριασμών ενέργειας) και δεν παρά ταύτα (οι καταγγελίες) δεν τελειώνουν», λέει ο Ζαγορίτης.

Πάντως, ο ΣτΚ δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφοράς, μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών. Η λύση δε που έχει προτείνει μέχρι σήμερα, είναι το «μοίρασμα» της αύξησης της χρέωσης μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή. Δηλαδή το 50% της αύξησης της χρέωσης να βαρύνει τον προμηθευτή και το υπόλοιπο 50% τον καταναλωτή. Παράλληλα έχει συστήσει όλες οι εταιρείες να αξιοποιούσουν την σύσταση της ΡΑΕ, προκειμένου να ομογενοποιηθεί ο τύπος αναπροσαρμογής.

Για το λόγο αυτό έχουν γίνει πάνω από 300 συστάσεις από τον ΣτΚ, συστάσεις οι οποίες κοινοποιούνται τόσο στη ΡΑΕ, όσο και στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Πάντως ο ΣτΚ παραδέχεται ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες τηρούν τόσο τις αποφάσεις όσο και τον Κώδικα Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Πολλοί ωστόσο προμηθευτές δεν ενημερώνουν σωστά, δεν χρεώνουν σωστά και αυθαιρετούν», καταλήγει ο κ. Ζαγορίτης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria