Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκδοση ευρωομολόγων λόγω Ουκρανίας - OlaDeka

Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκδοση ευρωομολόγων λόγω Ουκρανίας

Ο πρώτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, προσθέτοντας, όμως, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν έχει καταρτίσει, ήδη, σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου τα έσοδα από το οποίο θα χρησιμοποηθούν για να καλύψουν ενεργειακές και αμυντικές ανάγκες της ευρωζώνης, προχώρησε ο πρώτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Όπως υπογραμμίσε «ως Κομισιόν δεν έχουμε συντάξει κάποιο τέτοιο σχέδιο. Δεν γνωρίζω τι έχουν πράξει τα κράτη  – μέλη της ΕΕ», τονίζοντας, όμως, ότι η Ένωση θα λάβει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το φυσικό αέριο. 

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμά του το Bloomberg υποστήριξε ότι η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της άμυνα αλλά και ανεξαρτησία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των προτάσεων που έχει στην κατοχή του. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στη Γαλλία, στις 10 και 11 Μαρτίου, το οποίο προσθέτει ότι το όλο σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέριες της έκδοσης και να αποφασιστεί το ύψος του ποσού που θα αντληθεί.

Η εντελώς απροσδόκητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την θεσμοθέτηση πακέτου συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, επί τη βάσει κοινού χρέους, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο της 10ης-11ης Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη – μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Μια εκδοχή είναι ο διαμοιρασμός υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη μάχη σωτηρίας θέσεων εργασίας κατά την πανδημία. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria