Θεανώ Φωτίου: Ψευδόμενος στη Βουλή και με ανεπαρκή μέτρα στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης φέρνει για τους αδύναμους νέα ανθρωπιστική κρίση και για τα μεσαία στρώματα ραγδαία φτωχοποίηση - OlaDeka

Θεανώ Φωτίου: Ψευδόμενος στη Βουλή και με ανεπαρκή μέτρα στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης φέρνει για τους αδύναμους νέα ανθρωπιστική κρίση και για τα μεσαία στρώματα ραγδαία φτωχοποίηση

Λέγοντας και πάλι ψέματα ότι δεν μπορεί να ορίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όταν ενημερώνεται γι αυτό καθημερινά, ο κ. Μητσοτάκης χρηματοδοτεί από δημόσιο χρήμα την αισχροκέρδεια

Με τα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τα αδύναμα και μεσαία στρώματα σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για τα μέτρα ενίσχυσης προς αντιμετώπιση της ακρίβειας, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Ο κ. Μητσοτάκης, επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας που είναι 1,4 δις όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αισχροκέρδεια που παρίστανε ότι δεν ήξερε ενώ ενημερώνεται καθημερινά από τη ΡΑΕ από 1ης Μαρτίου.

Τα μέτρα δεν καλύπτουν τα μεσαία και αδύναμα στρώματα τα οποία πληρώνουν πάνω από το 50% των εισοδημάτων τους για έξοδα στέγης. Αυτό συμβαίνει στα 2 εκ από τα 4,1 νοικοκυριά.

Ισχυρίζεται ότι δεν κάνει οριζόντια μέτρα για να μην ενισχύσει τους πλούσιους. Όμως, η επιδότηση 70 € στο ρεύμα είναι οριζόντια, ενώ οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ευνοούν τους πολύ πλούσιους.

Αντίθετα, οδηγεί τα αδύναμα νοικοκυριά σε νέα ανθρωπιστική κρίση και τα μεσαία στρώματα σε ραγδαία φτωχοποίηση όπως μέχρι τέλος του 2014. Ειδικά για τα αδύναμα νοικοκυριά η κοροϊδία είναι μεγάλη:

Ούτε ένα ευρώ δεν έδωσε στους άνεργους και εμπαίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους που τους έκοψε τα 500 ευρώ 13η σύνταξη για να τους δώσει 200 ευρώ «δώρο» το Πάσχα.

Οι οικογενειάρχες δικαιούχοι του ΕΕΕ κινδυνεύουν, αντί να πάρουν επιπλέον ένα επίδομα ΕΕΕ και ενάμιση επίδομα παιδιού, να μην πάρουν τελικά τίποτε, διότι στο Σ/Ν με τα μέτρα δεν ψήφισε ότι το έκτακτο εισόδημα παιδιού δεν συνυπολογίζεται στο εισόδημα. Παράδειγμα: Μια οικογένεια με 3 παιδιά θα πάρει 450 ευρώ αλλά θα της αφαιρεθεί ως εισόδημα το 1,5 επίδομα παιδιού, 420 ευρώ, και θα πάρει τελικά 30 ευρώ!

Για να μην «πέσει η χώρα στα βράχια» δίνει μόνο 200 ευρώ στους ανασφάλιστους ανάπηρους και υπερήλικες, όταν έχουν ως μόνο εισόδημα 330-370 ευρώ το μήνα.

Είναι δυστύχημα για τη χώρα που αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις κρίσεις εφαρμόζοντας το παρωχημένο manual του νεοφιλελευθερισμού, το μόνο που γνωρίζει. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να διαχειριστεί και τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε ότι φοβάται τις εκλογές, αλλά η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση με άλλη πολιτική για την κοινωνία και η χώρα τη χρειάζεται τώρα.

ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Η συζήτηση σήμερα αποκάλυψε πολλά:

  • Την απροθυμία των βουλευτών της ΝΔ να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. 8 μόλις ομιλητές στους 30, αλλά την προθυμία τους να έρθουν εδώ για να χειροκροτούν όρθιοι τον Πρωθυπουργό.
  • Ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί ότι, ναι, υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας, μόνο που δεν ξέρει ακριβώς πόση είναι αυτή. 14 δις είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα τα καταμετρήσει ο κ. Μητσοτάκης, όπως υποσχέθηκε; Γιατί είναι δύσκολη άσκηση! Μόνο που η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι από τον την 1η Μάρτη η ΡΑΕ κάνει αυτή την δύσκολη άσκηση καθημερινά και την κοινοποιεί στου Μαξίμου. Δεύτερη δηλαδή φορά λέει ο Πρωθυπουργός  ψέματα εν γνώσει του στη Βουλή, μετά την περίφημη έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα.

Καμώνεται ο πρωθυπουργός ότι δεν ξέρει πως τα αποσπασματικά μέτρα που εξήγγειλε χρηματοδοτούν την αισχροκέρδεια που δεν θέλει να ελέγξει. Αρνείται αυτό για το οποίο η Ευρώπη προτρέπει όλες τις κυβερνήσεις:

  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα δυνατά όρια,
  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και τα καύσιμα,
  • Αύξηση στα 800 ευρώ του κατώτατου μισθού.

Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι  αναποτελεσματικά και αγνοούν επιδεικτικά την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση

1. Κανένα μέτρο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη βάση του, δηλαδή συγκράτηση και μείωση τιμών στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο και τα βασικά προϊόντα.

2. Αναποτελεσματικά μέτρα για τα αδύναμα και μεσαία στρώματα που φτωχοποιούνται ραγδαία.

Γιατί φτωχοποιούνται;  Γιατί Έχουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη-3η χειρότερη θέση μετά την Κροατία και τη Βουλγαρία

Είμαστε πρώτοι με απόσταση στην Ευρώπη στα έξοδα στέγης και σε στεγαστική κρίση: 4 στα 10 νοικοκυριά, πληρώνουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους για έξοδα στέγης (νοίκι ή δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση).

Ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ευρώπης είναι 9,2%, και στην  αμέσως επόμενη χώρα, τη Βουλγαρία, το ποσοστό αυτό είναι 17,5%.

Δεν έγιναν τώρα όλα αυτά, έγιναν με τη λανθασμένη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, της κρίσης ενέργειας, της κλιματικής κρίσης, της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθωρισμού και τώρα της γεωπολιτικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Προειδοποιεί η Von Der Lein τους ευρωβουλευτές ότι η φτώχεια θα εκτιναχθεί σε όλες τις χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης, με το σημερινό νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι ενισχύει το εισόδημα και μειώνει τον ΕΝΦΙΑ.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών όμως, η μείωση απ τον ΕΝΦΙΑ που θα δούνε θα είναι 50-70 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι περίπου 6.000 ευρώ το χρόνο. Παράδειγμα: ιδιοκτήτης με 4 ακίνητα πάνω από 300.000 ευρώ θα πλήρωνε 7.500 ΕΝΦΙΑ, τελικά όμως, θα πληρώσει 1.500 ευρώ, άρα θα έχει κέρδος 6.000.

Συμπέρασμα: οδηγείτε τους αδύναμους σε ανθρωπιστική κρίση και τα μεσαία στρώματα  σε φτωχοποίηση, όπως κάνατε μέχρι το 2015, όταν  1 στους 5 από τα μεσαία στρώματα, 800.000 άνθρωποι είχαν μετακομίσει στη φτώχεια.

Για την κίνηση δώσατε 13-17 ευρώ το μήνα. Για την ενέργεια, 70 ευρώ. Οριζόντιες ενισχύσεις, δηλαδή το ίδιο ωφελούνται αυτοί που έχουν εισόδημα 600 ευρώ με αυτούς που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ το μήνα. Εδώ ξεχάσατε ότι δεν θέλετε οριζόντια μέτρα.

Ας πάμε στους ευάλωτους:

  • Ούτε 1 ευρώ για τους άνεργους
  • Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, 200 ευρώ, ενώ θα έπαιρναν 13η σύνταξη που τους κόψατε.
  • Για τις ακραία φτωχές οικογένειες με παιδιά, τους παίρνετε ό,τι τους δίνετε  σε ΕΕΕ + 1,5 Επίδομα Παιδιού. Παράδειγμα: Μια οικογένεια με 3 παιδιά θα πάρει 450 ευρώ αλλά θα της αφαιρεθεί ως εισόδημα το 1,5 επίδομα παιδιού, 420 ευρώ και θα πάρει τελικά 30 ευρώ.
  • Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τους ανασφάλιστους υπερήλικες (200 ευρώ).

Δυστυχώς για τη χώρα, της έτυχε αυτή η κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις τύχες μας με το νεοφιλελεύθερο manual που γνωρίζει.

Η κρίση όμως χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής και άλλη κυβέρνηση για να το υλοποιήσει .

Σήμερα όλοι κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές παρά τους λεονταρισμούς του προηγούμενου καιρού. Όμως δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να διαχειριστεί και τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης με τον ίδιο τρόπο. Γι αυτό είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria