Η φινλανδική βιομηχανία γούνας βρίσκει λίγους αγοραστές καθώς οι κινεζικές και ρωσικές αγορές συρρικνώνονται - OlaDeka

Η φινλανδική βιομηχανία γούνας βρίσκει λίγους αγοραστές καθώς οι κινεζικές και ρωσικές αγορές συρρικνώνονται

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες στον κλάδο.

Η φινλανδική βιομηχανία γούνας βιώνει επιβράδυνση στις πωλήσεις. Μια διαδικτυακή δημοπρασία από τον φινλανδικό οίκο δημοπρασιών Saga Furs τον Μάρτιο είδε μόνο το ένα πέμπτο των βιζόν και λίγο λιγότερο από το 40 τοις εκατό των δερμάτων αλεπούδων να βρίσκουν αγοραστές.

Η Κίνα, η οποία υπήρξε μια σημαντική αγορά γούνας τα τελευταία χρόνια, έχει δει την καταναλωτική δραστηριότητα να πλήττεται από πανδημικά lockdown σε πόλεις-κλειδιά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις διέψευσαν τις πιθανότητες που ήθελαν τους Ρώσους αγοραστές να αναπληρώνουν το κενό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Saga Furs, Jari Isosaari .

Η Κίνα και η Κορέα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 80 τοις εκατό των πωλήσεων σε δημοπρασίες. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία έβγαλε και τη Ρωσία από τη δημοπρασία.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των εκτροφείων γουναρικών μειώνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Εικόνα: Claus Rasmussen / EPA

Η εκτελεστική διευθύντρια της Φινλανδικής Ένωσης Εκτροφέων Γουνοφόρων (Fifur), Marja Tiura , είπε ότι η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. Η Τιούρα είπε ότι πιστεύει ότι φέτος θα αυξηθεί ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που θα κλείσουν, καθώς πολλές βρίσκονται σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των εκτροφείων γουναρικών μειώνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990.

Η δημόσια υποστήριξη για τη βιομηχανία είναι χαμηλή, καθώς μια έρευνα του Νοεμβρίου 2021 από την Taloustutkimus έδειξε ότι το 71 τοις εκατό των Φινλανδών αντιτίθεται στην εκτροφή γούνας στην τρέχουσα μορφή της. Η δημόσια εικόνα της έχει επίσης πληγεί από επανειλημμένες εκθέσεις απάνθρωπων συνθηκών σε γουνοφάρμες .

Σύμφωνα με τον Tiura, το πλήρες κλείσιμο των μονάδων εκτροφής και οι συνεχείς δοκιμές σε ζώα και εργάτες για την πανδημία ήταν σκληρές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε περαιτέρω δυσκολίες για τον κλάδο, καθώς οι τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των ζωοτροφών εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους. Είναι αδύνατο να πούμε πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση, αλλά μάλλον δεν θα περάσει γρήγορα, είπε.

Η επόμενη δημοπρασία δερμάτων είναι τον Ιούνιο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένες φάρμες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τον Τιούρα, η τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει συνολικά τον αγροτικό τομέα, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί. Θα χρειαζόταν άμεση υποστήριξη από το κράτος για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες δυσκολίες, πρόσθεσε ο Τιούρα, πρώην βουλευτής του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Isosaari της Saga Furs είπε ότι πιστεύει πως η Κίνα πιθανότατα θα αυξήσει ξανά τις αγορές της στη δημοπρασία της εταιρείας τον Ιούνιο.

«Εδώ και δύο χρόνια έλεγα ότι η κατάσταση είναι απίθανο να χειροτερέψει, αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, δεν είμαι πλέον σίγουρος. «Ελπίζω ότι δεν θα γίνει χειρότερο», είπε ο Ισοσάαρι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria