Η Σουηδία ανοίγει «παράθυρο» ένταξης στο ΝΑΤΟ: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει αλλάξει» - OlaDeka

Η Σουηδία ανοίγει «παράθυρο» ένταξης στο ΝΑΤΟ: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει αλλάξει»

Το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άφησε ανοιχτό η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κατόπιν συνάντησής της με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο, στη σκιά του «γεωπολιτικού» σεισμού που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόσο η Σουηδία, όσο και η Φινλανδία, δέχονται συστηματικά απειλές από τη Ρωσία σε περίπτωση που στραφούν προς ένταξη στις δομές της Συμμαχίας.

Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους η Μαγκνταλένα Άντερσον επισήμανε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία.

«Μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», επισήμανε η Σουηδή πρωθυπουργός και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Στοκχόλμη να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία» δήλωσε η Άντερσον.

Και προσέθεσε ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και η απόφαση για ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι θέμα του ουκρανικού λαού».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εξαπολύσει απειλές τόσο κατά της Σουηδίας, όσο και κατά της Φινλανδίας, σε περίπτωση που στραφούν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα» εναντίον τους.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Σουηδία, η οποία δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.

Σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία μετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει προαναγγείλλει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας και την επιτάχυνση του επανεξοπλισμού της που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Όλαφ Σολτς: Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί τις συνέπειες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες του με την Μαγκνταλένα Άντερσον ότι η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Απευθυνόμενος στην Μαγκνταλένα’Αντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση.

«Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές» επισήμανε.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανο-πολωνική πρωτοβουλία.

«Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα. Η Σουηδία ωστόσο θα είναι ασφαλώς «μέρος της λύσης» του προβλήματος, διαβεβαίωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria