Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο - Δυσπιστία ΗΠΑ για πρόοδο στις συνομιλίες με Ουκρανία - OlaDeka

Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο – Δυσπιστία ΗΠΑ για πρόοδο στις συνομιλίες με Ουκρανία

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει δυνάμεις από την ουκρανική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ρώσος επικεφαλής διπλωμάτης Μεντίνσκι σημειώνει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το Κίεβο και Τσενίχιβ δεν σημαίνει απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία φέρεται να ξεκίνησε την απόσυρση ορισμένων εκ των στρατευμάτων της από το Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες του SKY NEWS. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκριναν την συγκεκριμένη ενέργεια ως μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της ρωσικής πλευράς η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους προήλθε από τη “συνειδητοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο βορρά”.

Η κίνηση αυτή φέρεται να έρχεται ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που προηγήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταξύ άλλων η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει “δραστικά” την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.ADVERTISING

“Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ” ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για “ουσιαστικές συνομιλίες”.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια “πραγματικής σοβαρότητας” από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με “πραγματική σοβαρότητα” τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

“Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία”, τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Βρετανία θέλει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Η Βρετανία θέλει να δει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και θα κρίνει τα προκαταρκτικά βήματα προς μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία από τις πράξεις παρά από τα λόγια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις περιμετρικά του Κιέβου και στη βόρεια Ουκρανία ως ένα βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο εκπρόσωπος τύπου του Τζόνσον απάντησε πως “θα κρίνουμε τον Πούτιν και το καθεστώς του από τις πράξεις τους, όχι από τα λόγια τους”.

“Υπάρχει μια κάποια μείωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιμετρικά του Κιέβου, σε μεγάλο βαθμό διότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης”, είπε σε δημοσιογράφους.

“Όμως, οι μάχες συνεχίζονται. Καταγράφονται σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές. Επομένως, δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια”.

Πιθανή μια συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. “Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών”, σημείωσε.

“Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία”, πρόσθεσε. “Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά”, είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Ουδετερότητα του Κιέβου

Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς “μη πυρηνικής” χώρας.

Η ουδετερότητα σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια πιθανότητα που αποτελούσε “κόκκινη γραμμή” για τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ζητά από δυτικές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria