Η Ουκρανία απορρίπτει τα τελεσίγραφα και ο Ζελένσκι υπόσχεται δημοψήφισμα - OlaDeka

Η Ουκρανία απορρίπτει τα τελεσίγραφα και ο Ζελένσκι υπόσχεται δημοψήφισμα

Η Ουκρανία κρατάει μέχρι στιγμής σθεναρή αντίσταση απέναντι στη ρωσική προέλαση με την κυβέρνηση του Κιέβου να απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση της Μαριούπολης και να διαμηνύει ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα. 

Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι και παράλληλα υποσχέθηκε πως τυχόν συμβιβασμός με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να ψηφιστεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν ή την άλλη μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας και της κατανόησής μας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν εδάφη που κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από χώρες αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά εξελίσσονται λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, με πρώτη στάση την Πολωνία, τη χώρα που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις θέσεις του Κιέβου και παράλληλα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Απ’ την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι μια απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Επίσης, τόνισε ότι η Ρωσία είναι αρνητική στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικής αποστολής» οποιαδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για να τονίσει ότι η χώρα του θα εκλάβει ως αρνητική εξέλιξη την απόπειρα κρατών να παρέμβουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες αργότερα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. συμφώνησε επί  της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» που προβλέπει την ενεργοποίηση μιας ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών.

Οι βασικές εξελίξεις της ημέρας

  • Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι το κτίριο είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.
  • Ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης στο Κίεβο. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη.
  • Πυροβολισμοί εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Χερσώνα
  • Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια.
  • Ανταλλαγή αιχμαλώτων προτείνει η Ρωσία
  • Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί της Δευτέρας σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι και οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία.
  • Υπολογίζεται ότι το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, ενώ 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι.
  • Η Ρωσία απαγόρευσε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, με την κατηγορία ότι είναι εξτρεμιστικές.
  • Προειδοποιήσεις Μόσχας προς Ουάσιγκτον για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
  • Μπαράζ επαφών με Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες. Ενόψει του ταξιδιού του στην Ευρώπη συνομίλησε με Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς και Τζόνσον.
  • Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ης Μαρτίου, 925 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.496 τραυματίστηκαν απ’ τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria