Επίδομα ακρίβειας: Το κουπόνι βενζίνης και τα 200 ευρώ - OlaDeka

Επίδομα ακρίβειας: Το κουπόνι βενζίνης και τα 200 ευρώ

Πόσα χρήματα είναι το κουπόνι βενζίνης, ποιοι θα πάρουν επίδομα για την ακρίβεια 200 ευρώ. Όλα τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν.

Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει εκτός των μέτρων στήριξης για την εκρηκτική ακρίβεια. Το κουπόνι βενζίνης βγαίνει στα 13 ευρώ τον μήνα, ενώ 200 ευρώ θα πάρουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ. Εκτός έκτακτου επιδόματος Πάσχα μένουν μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, μη επιδοτούμενοι άνεργοι και χαμηλόμισθοι.

Τι είναι το κουπόνι βενζίνης και πόσα χρήματα είναι

Πρόκειται για επιδότηση καυσίμων για τρεις μήνες, δηλαδή για τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και αφορά φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ελεύθεροι επαγγελματίες, με δηλωθέν εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα δίνεται μέσω της κάρτας καυσίμων, η έκδοση της οποίας γίνεται με δήλωση μέσω gov.gr για ένα μόνο όχημα (το οποίο δεν είναι σε ακινησία) ανά δικαιούχο.

Για τους οδηγούς που δεν έχουν smartphones όπου και θα μπορεί να εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνεται ένας τραπεζικός λογαριασμός. Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων θα δίνεται το επίδομα βενζίνης το τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου.

Τα ποσά:

  • Στα 0,22 ευρώ ανά λίτρο για την ηπειρωτική χώρα ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα
  • Στα 30 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για όσους έχουν μοτοσυκλέτα
  • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο)
  • Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο
  • Για τα ταξί τον Απρίλιο θα χορηγηθεί ενίσχυση 200 ευρώ για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Πότε θα μπει το επίδομα ακρίβειας

Ένα έκτακτο επίδομα ως άτυπο «Δώρο Πάσχα 2022» θα δοθεί σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών που πλήττονται βαρύτατα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα δοθούν 200 ευρώ -50 ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε αρχικά διαρρεύσει, πριν το Πάσχα στους εξής:

  • 667.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το 2020 έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι
  • 167.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

Θα δοθεί επίσης διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 200.000 δικαιούχους, καθώς και 1,5 δόση παραπάνω επιδόματος Παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου.

Για το επίδομα παιδιού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, διευκρίνισε ότι το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η επιδότηση για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.
  • Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria