Δραματικές εξελίξεις και στην Ελλάδα λόγω του πολέμου: Προ των πυλών νέο «lockdown» - OlaDeka

Δραματικές εξελίξεις και στην Ελλάδα λόγω του πολέμου: Προ των πυλών νέο «lockdown»

Lockdown: Παίρνουν «φωτιά» καύσιμα και ρεύμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα οδηγώντας καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα σε ασύλληπτη αύξηση, αλλά και σοβαρές ελλείψεις.

Σε λίγο καιρό, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα βγαίνουμε από τα σπίτια μας.

Την ανησυχία πως η ρωσο-ουκρανική κρίση θα οδηγήσει σε ακρίβεια διαρκείας εκφράζουν φορείς της εγχώριας αγοράς, εκτιμώντας πως είναι πιθανό να βάλει «φωτιά» στις ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων και της ενέργειας που καταγράφονται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Οπως αναφέρουν, ένα ενδεχόμενο εμπάργκο προς τη Ρωσία θα επιφέρει άνοδο στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.

Ηδη με τις διεθνείς τιμές κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, η μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,89 ευρώ το λίτρο (από 1,80 ευρώ πριν από ένα μήνα) και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,27 ευρώ το λίτρο (από 1,21 ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία (24/2) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, έκρουσε «καμπανάκι» για τις αυξήσεις στα καύσιμα, υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα προμηθεύεται πετρέλαιο σε ποσοστό περίπου 50% από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τον Κόλπο και τη Λιβύη».

Εκτίμησή του είναι πως σε περίπτωση που η διεθνής τιμή αγγίξει τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε το κόστος της απλής αμόλυβδης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πως σε ένα τέτοιο σενάριο θα φτάσει να πωλείται 1,38 ευρώ το λίτρο.

Στο μεταξύ, ο κ. Ασμάτογλου έκανε λόγο για αύξηση της ζήτησης στην αγορά των καυσίμων κίνησης (σ.σ.: βενζίνη, diesel, υγραέριο) και θέρμανσης στην Αττική από την περασμένη Πέμπτη (24/2), ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος απέδωσε αυτή την εξέλιξη στο φόβο των καταναλωτών πως οι τιμές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν, άμεσα, πτωτική πορεία. Χαρακτηριστικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέφερε πως από εκεί που η μέση παραγγελία δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα, άρχισαν να γίνονται παραγγελίες 1.000-1.500 λίτρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στα Μέσα πως η ουκρανική κρίση, σίγουρα, δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα, τονίζοντας, ωστόσο, «πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά αγαθά και άλλα καταναλωτικά είδη».

Σε ανάλυση του ΕΒΕΠ εκφράζεται η πεποίθηση πως, εάν δεν αποφευχθούν εγκαίρως τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023.

Lockdown: Ενέργεια

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, μιλώντας στον «Ε.Τ» της Κυριακής για τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει η ρωσο-ουκρανική κρίση στην ελληνική αγορά, υποστήριξαν πως, αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα φέρει αναπόφευκτα ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που θα επηρεάσει σημαντικά τα νοικοκυριά.

Από την πρώτη κιόλας μέρα καταγράφηκε άνοδος στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 34%. Αντίστοιχο σκηνικό επικράτησε και στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως προέκυψε από την πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας, όπου έκανε άλμα στα 144 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις και με βάση τις τιμές του TTF, δεν αποκλείεται η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος να ξεπεράσει άμεσα και τα 300 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, «εάν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια φάση συνομιλιών και εξακολουθήσει το κλίμα που υπάρχει σήμερα χωρίς να υπάρξουν κάποιες ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά με τα πολεμικά χαρακτηριστικά μιας αδιανόητα απαράδεκτης παράνομης εισβολής σε ένα ανεξάρτητο κράτος, τότε τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από οποιαδήποτε πιθανή πρόβλεψη ή όποιο σενάριο έχει επεξεργαστεί οποιοσδήποτε οικονομικός οργανισμός.

Πριν από 3 μήνες συζητούσαμε για κόστος ενέργειας της τάξης των 100 δισ. επιπλέον σε επίπεδο Ευρώπης. Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία συζητούσαμε πια για 1 τρισ., ενώ τώρα πια ακούμε απειλές για 2.000 ευρώ η μεγαβατώρα».

Κατά τον κ. Μανιάτη, επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα ακολουθήσει, δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση όλα είναι ρευστά.

Πάντως, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει ιδιαιτέρως τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος.

Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, αρκετά νοικοκυριά έχουν μπει σε διαδικασία διακανονισμών των οφειλών τους, ενώ το σενάριο πως θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση από πλευράς της διαμηνύει πως θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών και θα συνεχίσει να στηρίζει μέσω επιδοτήσεων τους πολίτες.

Lockdown: Επάρκεια

Στο πρακτικό κομμάτι, αυτό της ενεργειακής επάρκειας, προς το παρόν τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, με τους αρμόδιους φορείς να έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά αλλά και ακραία σενάρια.

Ειδικότερα, η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

Οσον αφορά τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Αντίστοιχα, τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Τέλος, σε ετοιμότητα είναι και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Lockdown: Οι τιμές στην Ελλάδα

03/02 31/12 Μεταβολή

  • Αμόλυβδη: 1,84 1,746 +5,4%
  • Πετρέλαιο κίνησης: 1,582 1,481 +6,8%
  • Υγραέριο κίνησης: 1,046 0,994 +5,2%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 1,24 1,128 +9,7%

Τιμές αμόλυβδης

  • Μέσος όρος: 1,84 €
  • Κυκλάδες: 2,04 €
  • Δωδεκάνησα: 1,98 €
  • Ευρυτανία: 1,94 €

Την ίδια ώρα το υψηλό ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

Το υψηλό ιστορικό του 5,1% που καταγράφηκε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποτέλεσε τον οδηγό για αλλαγή πλεύσης στην ΕΚΤ με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να δίνει το πρώτο σήμα για το τέλος της εποχής του φτηνού χρήματος και τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από τις εκτιμήσεις προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του την Παρασκευή στα Παραπολιτικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων επαναξιολογώντας τις επιπτώσεις από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση ανάλογα βέβαια με το δημοσιονομικό χώρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria