Διαπραγμάτευση Ουκρανίας - Ρωσίας: Ανοίγει ο δρόμος για πιθανή κατάπαυση του πυρός - OlaDeka

Διαπραγμάτευση Ουκρανίας – Ρωσίας: Ανοίγει ο δρόμος για πιθανή κατάπαυση του πυρός

Αχνά σημάδια για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην εν εξελίξει εδώ και 34 ημέρες ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισαν να διαφαίνονται την Τρίτη, μετά και τις εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες, στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, το Κίεβο πρότεινε καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι θα αποκλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Στο τραπέζι των διαπραγματευτών βρίσκεται πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο αν αποδεχθούν οι δύο πλευρές θα κληθούν σε δύο εβδομάδες να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αντιπροσωπεία.
  • O σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος εάν θα εγκρίνουν ή όχι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα συνδέει το καθεστώς της ουδετερότητας με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας τους.
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θα μπορούσε προτίθεται να τη φιλοξενήσει.
  • Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάιβ επλήγη από ρωσικά πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα.
  • Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη και το Λουχάνσκ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria