Βουλή: Παρέμβαση Μητσοτάκη για την ακρίβεια - OlaDeka

Βουλή: Παρέμβαση Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Βουλή: Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού γίνεται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την εισβολή στην Ουκρανία και προκαλεί αίμα προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια, είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι ο οικονομικός απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 και μίλησε για ένα παγκόσμια εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο συνεχώς ανατροφοδοτείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι εξαντλημένοι λόγω των πιέσεων και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι προκλήσεις προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των χιλιάδων ομογενών μας. Δεν διστάσαμε στις ρωσικές κάννες να προτάξουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντική.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα όσον αφορά στην Τουρκία ότι η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση αλλά ανοικτή στον διάλογο. Τόνισε ακόμα ότι είμαστε απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται ο σύγχρονος πολιτισμός με τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος. Πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων και η προσπάθεια κάθε ηγέτη που θέλει να γίνει αντιδημοκρατικά ηγεμόνας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Τόνισε ότι η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει, η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο, η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Όντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Έλεγχος στις εταιρείες ενέργειας και έκτακτη εισφορά αν υπάρχουν υπερκέρδη

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας  διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη:

«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. «Τα υπερκέρδη θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» τόνισε.

Η ενεργειακή ενίσχυση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές φοροεπιδρομές, που έκανε τέσσερα χρόνια.

“Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022” σημείωσε.

Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δις. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. “Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων.

Γι’ αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα”.

“Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh.

Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.

Επίσης 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού.

Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη” είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις μειώσεις φόρων

Τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί διπλή στόχευση:

Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και από την άλλη απαντά σε επίκαιρες προκλήσεις.

  • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%
  • Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης
  • 8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.

Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον εάν θα ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.

Τι είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στη Βουλή για την ακρίβεια αλλά και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνοντας αιχμές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σε τέτοιες ώρες δεν μπορούν να ακούγονται φωνές για εκλογές, πολύ περισσότερο όταν ακούγονται από ένα κόμμα που έταξε τα πάντα στους πάντες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Αφήστε κατά μέρος οι εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. Μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε ότι δεν θα γίνουν τώρα και όποτε θα γίνουν θα τις χάσετε» σημείωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria