Α. Μήλιος: Σε τι τόπο ζούμε και δεν τον αξιοποιούμε! Ευτυχώς που υπάρχουν «ψαγμένοι» ξένοι και μας το υπενθυμίζουν! - OlaDeka

Α. Μήλιος: Σε τι τόπο ζούμε και δεν τον αξιοποιούμε! Ευτυχώς που υπάρχουν «ψαγμένοι» ξένοι και μας το υπενθυμίζουν!

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ! (ΔΕΥΤΕΡΟ)

Ανδρέας Μήλιος

Σε τι τόπο ζούμε και δεν τον αξιοποιούμε! Ευτυχώς που υπάρχουν «ψαγμένοι» ξένοι και μας το υπενθυμίζουν! Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph κατατάσσει την Καστοριά στους δέκα πιο αυθεντικούς προορισμούς της Ελλάδας, τους οποίους αξίζει κανείς  να επισκεφθεί. Την θεωρεί μια από τις πιο εντυπωσιακές μυστικές γωνιές της Ελλάδας, με ξεχωριστή ομορφιά, προσωπικότητα και ταυτότητα! Το εκπληκτικό είναι ότι η Καστοριά είναι ο μοναδικός προορισμός της ενδοχώρας στις προτάσεις της έγκριτης εφημερίδας! Όλοι οι άλλοι προτεινόμενοι προορισμοί είναι νησιά! Σύρος, Νάξος, Μήλος, Σκύρος, Ικαρία, Λέρος, Καστοριά, Κάρπαθος, Σητεία και Αστυπάλαια είναι οι προτάσεις της εφημερίδας. 

Και όμως αυτή η πόλη ψυχορραγεί από τη γενική ανεργία που ξεπερνά το 40%, την ανεργία των νέων που ξεπερνά το 60% και  τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της αποβιοτεχνοποίησης! Αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε όλοι μας, και κυρίως αυτοί που καθορίζουν τις τύχες του τόπου, σε τι οικόπεδο κατοικούμε και τι δυνατότητες έχουμε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αρκετά για την αναμόρφωση του τόπου. Αυτά που λείπουν είναι ειδικές γνώσεις για την αξιοποίησή τους,  ιδέες, όραμα,  συναινέσεις/συνεργασίες και αφοσίωση στο καλό του τόπου. Αυτά είναι το καύσιμο για την ευημερία και τη προκοπή ενός τόπου και όχι οι οξειδωμένες, εμφυλιοπολεμικές αντιλήψεις, η υπεράσπιση της μετριοκρατίας, η ζηλοφθονία των καλύτερων και η βολική ένταξη σε  κομματικά μαντριά. Άνθρωποι ικανοί να σύρουν το κάρο από το έλος ευτυχώς υπάρχουν. Απλοί άνθρωποι που θα τους πιστέψουν και θα τους παρακινήσουν δεν υπάρχουν ή δεν εκδηλώνονται. Είτε επειδή δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, είτε επειδή θεωρούν ότι η κατάσταση δεν τους αφορά, είτε επειδή βολεύονται. Κρίμα!

  • Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria