Ανακοίνωση για Ωράριο Νηπιαγωγών από τον Σύλλογο Εκπ. Α'βαθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς - OlaDeka

Ανακοίνωση για Ωράριο Νηπιαγωγών από τον Σύλλογο Εκπ. Α’βαθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Θέμα: “Ωράριο Νηπιαγωγών”

    Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της Προσχολικής Εκπαίδευσης έχει γίνει πλέον κατανοητή σε όλους/ες. Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο και μετά από τους αγώνες του κλάδου είναι επιτέλους υποχρεωτική η φοίτηση σε αυτό. Είναι η βαθμίδα που μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα εκπαιδευτική πορεία των μαθητών και μαθητριών. Και παρόλο που αναγνωρίστηκε ως βασική βαθμίδα υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμα ανισότητες και αδικίες εις βάρος των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτό.

    Το ωράριο των νηπιαγωγών, διδακτικό και εργασιακό, είναι θεσμοθετημένο με την Υπουργική Απόφαση 127187/Ε1/2016-ΦΕΚ2524/Β16-8-2016   κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν των δασκάλων, βάσει της οργανικότητας των σχολείων. Παρά την κατά τύποις εξίσωση παρατηρούνται αδικίες και σημαντικές διαφορές που δυσχεραίνουν το έργο του/της Νηπιαγωγού.

•     η διδακτική ώρα υπολογίζεται διαφορετικά, παρόλο που οι δύο δομές ανήκουν στην ίδια βαθμίδα και διοικητικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο τρόπος υπολογισμού του ωραρίου των υπόλοιπων εκπαιδευτικών γίνεται σε 45λεπτα, οπότε από 8:15 έως 1:15 είναι 6 διδακτικές ώρες για το Δημοτικό, ενώ για το Νηπιαγωγείο 5 διδακτικές ώρες από 8:15-1:00 .

•   Υπάρχει χρόνος στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, ο οποίος δεν προσμετράται ως διδακτικός και αυτός αφορά στην ώρα της πρωινής προσέλευσης, του διαλείμματος αλλά και της προετοιμασίας για την αποχώρηση. Η ιδιαιτερότητα της φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο, λόγω της ηλικίας τους (συνεχή και άμεση εποπτεία), της φιλοσοφίας του προγράμματος σπουδών (βιωματική μάθηση που λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί μαθησιακά τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες των παιδιών και την επίλυση προβλήματος), απαιτούν ο χρόνος της πρωινής προσέλευσης, του διαλείμματος αλλά και της προετοιμασίας για την αποχώρηση να αποτελούν ευκαιρία για παιδαγωγική αξιοποίηση. Ο οδηγός σπουδών και η φιλοσοφία του προγράμματος στο νηπιαγωγείο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι όλος ο χρόνος στο νηπιαγωγείο είναι διδακτικός και έτσι πρέπει να υπολογίζεται.

•       Το διδακτικό ωράριο Προϊσταμένων και η παροχή διοικητικού έργου εντός εργασιακού καθορίζεται όχι από τη παραπάνω νομοθεσία, αλλά από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Οι ώρες των διευθυντριών/ων στα 4θέσια, 5θέσια και 6θέσια νηπιαγωγεία ορίζονται κατά δύο ώρες περισσότερες από εκείνες των διευθυντών/ντριών των αντίστοιχων δημοτικών. Αν στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πρωινή υποδοχή, η/ο Προϊσταμένη/ος δεν έχει χρόνο για το διοικητικό έργο κάτι που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ Προϊσταμένων ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων.

– Απαιτούμε να υπάρξει αναπροσαρμογή του ωραρίου των Νηπιαγωγών, ώστε να είναι ίδιο για όλους/όλες και να μην υπάρχει καμία  ανισότητα.

–  Η διδακτική ώρα να διαρκεί 45 λεπτά της ώρας, όπως δηλ. ισχύει και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Στην υποδοχή – αποχώρηση, στην ώρα σίτισης, στο διάλειμμα οι νηπιαγωγοί διδάσκουν στάσεις ζωής και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απλή επιτήρηση αλλά επιπλέον χρειάζονται επαυξημένη προσοχή και πρέπει να υπολογίζονται στο διδακτικό χρόνο

–  Ζητάμε εφαρμογή του νόμου για όλα τα ολιγοθέσια σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα των Νηπιαγωγείων.

–  Επιπλέον, όταν υπάρχει αδυναμία τήρησής του,  να δίνονται υπερωρίες.  

     Η θεσμοθέτηση του ωραρίου στο νηπιαγωγείο υπήρξε σημαία αγώνων του κλάδου για πολλά χρόνια. Απαιτείται σοβαρή πρωτοβουλία και ουσιαστική θέληση για να λυθεί ένα σοβαρό κλαδικό ζήτημα, γιατί ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

    Καλούμε τη ΔΟΕ να αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (κινηματικές και νομικές) για την προώθηση του αιτήματος, και με βάση τις θέσεις του κλάδου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ 

Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                        Καστοριά 23/03/2022

                                                                                 Αρ. Πρωτ.: 23

T.K. 52100,  Καστοριά

Πληροφ.: 

Μαλέα Βασιλική (6932489615)

Κώστα Θάλεια (6948237687)  

[email protected]                                    

                                                                                      Προς :​

                                                                                -Τα μέλη του συλλόγου μας

​     Κοιν:

                                                                                -ΔΟΕ 

                                                                                -ΜΜΕ                                                                                                                                                    

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria