Έφαγαν φασολάκια, η 46χρονη κόρη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης, η μητέρα παλεύει διασωληνωμένη - OlaDeka

Έφαγαν φασολάκια, η 46χρονη κόρη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης, η μητέρα παλεύει διασωληνωμένη

Πληροφορίες για μία νέα, απροσδόκητη οικογενειακή τραγωδία στο Κιάτο ήρθαν στο φως πριν από λίγα λεπτά.

Δύο γυναίκες, μια 77χρονη και η 46χρονη κόρη της είχαν καταναλώσει φασολάκια και, σύμφωνα με γιατρούς που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η μία κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης και η άλλη δίνει μάχη για τη ζωή της διασωληνωμένη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κόρη κατέληξε μέσα σε λίγα λεπτά, στα χέρια των γιατρών, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα της διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Κορίνθου όπου έχει διασωληνωθεί.

Upd: Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης, περιορίστηκε στο να πει ότι η ηλικιωμένη εισήχθη με διάγνωση δηλητηρίασης. «Σε κέντρο υγείας μάθαμε εκ των υστέρων ότι απεβίωσε η κόρη», δήλωσε ο Δρ. Καρπουζής, αποφεύγοντας προς το παρόν να επιβεβαιώσει κάποια άλλη πληροφορία. Η ηλικιωμένη εισήχθη σε ΜΕΘ Covid επειδή ήταν θετική και στον κορωνοϊό, και η κατάστασή της είναι σταθερή.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Κράμπες στην κοιλιακή χώρα

· -Δύσπνοια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικήανεπάρκεια

· -Δυσκολία κατάποσης

· -Διπλωπία όρασης

· -Ναυτία

· -Τάση προς έμετο

· -Παραλυτική αδυναμία (και στις δύο πλευρές τουσώματος)

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Δυσκοιλιότητα

· -Έκκριση σάλιου

· -Αναπνευστική δυσχέρεια

· -Αδύναμο κλάμα

· -Αδυναμία, απώλεια μυϊκού τόνου

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και η νεκροψία – νεκροτομή.

Με πληροφορίες από τηλεοπτικό σταθμό Mega

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria