Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει κρίση στις προμήθειες τροφίμων σε Ευρώπη – Αφρική

Μακρόν: Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που το μπλοκ συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία και επίσης διατηρεί έναν πολύ απαιτητικό διάλογο, ιδίως σε συνδυασμό με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Αρχική » Κοινωνία » Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει κρίση στις προμήθειες τροφίμων σε Ευρώπη – Αφρική

Δραματική προειδοποίηση για αναταραχή στις προμήθειες τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στις δηλώσεις που έκανε μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για βαθιά αποσταθεροποίηση των προμηθειών τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική.

Εμανουέλ Μακρόν: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλά τώρα στη συνέντευξη Τύπου στις Βερσαλλίες μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων είπε ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με την κατάπαυση του πυρός που ακολουθείται από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που το μπλοκ συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία και επίσης διατηρεί έναν πολύ απαιτητικό διάλογο, ιδίως σε συνδυασμό με τη γερμανίδα καγκελάριο.

“Υποστηρίζουμε την Ουκρανία σήμερα και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμηση αυτής της καταστροφής που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια”, είπε.

Είπε ότι η ΕΕ είχε προτείνει μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

“Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι’ αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. .”

Απηχώντας τις παρατηρήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θέλει να μπορεί να επιλέγει τους εταίρους εφοδιασμού της, αλλά να μην εξαρτάται από κανέναν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο τρόπος που απαντάμε στη Ρωσία θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας»

Από την πλευρά της η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως επίθεση κατά της δημοκρατίας και των κυρίαρχων κρατών και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαλλαγεί από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σήμερα σε αυτή την απεχθή επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας και επίσης το μέλλον της ένωσής μας και πέρα ​​από αυτό, ακόμη και το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου», είπε.

Είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έκαναν το μπλοκ “να αντιμετωπίσει τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα”.

«Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

«Αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο διαφοροποιώντας την προσφορά, επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης».

“Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και διαφορετικές δυνατότητες. Και χαιρετίζω σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις στην Ευρώπη που θα χρειαστούν, και χαιρετίζω το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες ανακοίνωσαν φιλόδοξα βήματα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών”, είπε.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι πρέπει να συντονιστούμε στενά και με το ΝΑΤΟ.

“Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι οι ηγέτες μας είπαν να προετοιμάσουμε μια ανάλυση για τα κενά των αμυντικών επενδύσεων και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά.”

Τέταρτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Επίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ «θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο.

Σύμφωνα όμως, με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια