Moody's: Μεγάλος ενεργειακός κίνδυνος για την Ελλάδα μια σύρραξη στην Ουκρανία - OlaDeka

Moody’s: Μεγάλος ενεργειακός κίνδυνος για την Ελλάδα μια σύρραξη στην Ουκρανία

Το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ τα δύο αυτά ορυκτά καύσιμα αντιστοιχούν σε πάνω από το 75% της ελληνικής κατανάλωσης ενέργειας, αναφέρει η έκθεση του Moody’s

Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες όσον αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία τους σε ενδεχόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Moody’s. 

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων εγκυμονεί κινδύνους για μια στρατιωτική σύρραξη, η οποία πιθανώς να προκαλέσει κυρώσεις από τις κυβερνήσεις της Δύσης και αντίποινα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, εκτιμά ο οίκος. 

Το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ τα δύο αυτά ορυκτά καύσιμα αντιστοιχούν σε πάνω από το 75% της ελληνικής κατανάλωσης ενέργειας. 

Σύμφωνα με τον Moody’s, οποιαδήποτε απόφαση των ρωσικών αρχών να μειώσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αποκτήσουν πολιτική υπεροχή ή ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. 

To LNG δεν θα λύσει το πρόβλημα

Σε ότι αφορά την εναλλακτική του ρωσικού αερίου που είναι το υγροποιημένο αέριο (LNG), ο οίκος εκτιμά πως η συνολική χωρητικότητα των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ θα κάλυπτε μόλις το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής ζήτησης, επομένως το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και γρήγορα.

Στο βασικό σενάριο του οίκου, η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας θα σταματήσει πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση και ο κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου ευρωπαϊκών χωρών είναι χαμηλός, εκτός εάν μια τέτοια σύγκρουση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί σε απόλυτη σύγκρουση πέρα ​​από την Ουκρανία.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

  • Μια κλιμάκωση των εντάσεων θα επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση μέσω τριών βασικών καναλιών
  • Οι χώρες της Βαλτικής είναι πιο εκτεθειμένες στην Ευρώπη, αλλά αρκετοί παράγοντες υποστηρίζουν την ανθεκτικότητά τους
  • Η γεωγραφική εγγύτητα και η τεταμένη σχέση της Πολωνίας με τη Ρωσία αυξάνουν την έκθεσή της
  • Η έκθεση στην ενέργεια αυξάνει τους κινδύνους για άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
  • Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την ενέργεια είναι χαμηλοί για τη Σουηδία και τη Φινλανδία που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η εμπορική έκθεση της Φινλανδίας είναι μέτρια
  • Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου
  • Η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελλάδα εκτίθενται επίσης σε κινδύνους που σχετίζονται με την ενέργεια

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria