Στόλτενμπεργκ: Δεν έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στα σύνορα της Ουκρανίας - OlaDeka

Στόλτενμπεργκ: Δεν έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στα σύνορα της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να ενισχύονται

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στο σημείο, αντιθέτως φαίνεται πως η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της”, δήλωσε προσερχόμενος στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δήλωση αυτή του Στόλτενμπεργκ έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ότι οι μονάδες που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην περιοχή της Κριμαίας, επιστρέφουν στις βάσεις τους.

“Δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση στις γραπτές μας προτάσεις που η Ρωσία έχει λάβει από τις 26 Ιανουαρίου σχετικά με τα ζητήματα που είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και να βρούμε μία πολιτική λύση”, συνέχισε ο Γραμματέας.

“Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το καθαρό μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε αλλά την ίδια ώρα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο. Αν η Ρωσία θέλει να εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, το τίμημα θα είναι υψηλό και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και ενέργειες, ώστε να το κάνουμε δυσκολότερο για αυτούς να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες”, κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί Άμυνας των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συναντιούνται για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, εν μέσω της ρωσο-ουκρανική κρίσης.

Ζητούν αποδείξεις

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στο  Sky News πως “η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στο ουκρανικό σύνορο και θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”. “Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της”, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε εντονη  ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τον Ουκρανό πρόεδρο να αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της επίθεσης την σημερινή μέρα  και τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ να απαντά ειρωνευόμενος οτι “οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria