Σταϊκούρας: Επιστροφή πετρελαίου 60 εκ. βάσει ΟΣΔΕ και πρόσθετη επιδότηση ζωοτροφών - OlaDeka

Σταϊκούρας: Επιστροφή πετρελαίου 60 εκ. βάσει ΟΣΔΕ και πρόσθετη επιδότηση ζωοτροφών

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την διάρκεια της συνάντησης στο ΥπΑΑΤ με τους αγρότες από όλη τη χώρα

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος, εκτός του Χρήστου Σταϊκούρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας. Ο αρμόδιος επί των Οικονομικών ανακοίνωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου οι αγρότες 60 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα στο ΟΣΔΕ στρέμματα και τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας, αλλά και με βάση τα έξοδα για αγορά πετρελαίου των παραγωγών, όπως επίσης και το τζίρο τους τα προηγούμενα έτη. Σε κάθε περίπτωση τα ακριβή ποσά ενίσχυσης θα προκύψουν μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ η επιστροφή του ΕΦΚ πάει για το ερχόμενο… φθινόπωρο. Το μοντέλο επιστροφής μοιάζει με το παλιό μοντέλο, που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, όμως τα χρήματα είναι πολύ λίγα.

Επέκταση επιδότησης ζωοτροφών

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση θα επιδοτήσει το 4% των φορολογητέων πωλήσεων των κτηνοτρόφων για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να τους στηρίξει για τις ακριβές ύλες. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη την επιδότηση των ζωοτροφών με 7% στον τζίρο για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί στους κτηνοτρόφους, μετά τις δυο αυτές παρεμβάσεις, υπολογίζεται από το Οικονομικών σε 50 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα επιβεβαιώνουν πλήρως όσα έγραφε ο ΑγροΤύπος τις προηγούμενες ημέρες για επέκταση του εν λόγω μέτρου.

ypaat

Κάλυψη 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος της σύσκεψης στο ΥπΑΑΤ, πως στόχος είναι να καλυφθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής ρεύματος για τους αγρότες, τους μήνες από τον Απρίλιο και μετέπειτα, που ξεκινούν τα ποτίσματα, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος.

Σε δυο μήνες προτάσεις για αναμόρφωση ΕΛΓΑ

Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο αγρότες που μετείχαν στην σύσκεψη στη Βάθης, δόθηκε επίσης και μια διαβεβαίωση από τον υπουργό πως εντός διμήνου, θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις-προτάσεις του ΥπΑΑΤ σε σχέση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ζήτημα που είναι στην ατζέντα των μπλοκατζήδων.

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Μετά την σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των μπλόκων δήλωσαν πως τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν και ως εκ τούτου θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο Ρίζος Μαρούδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη, «επιστρέφουμε στα μπλόκα του αγώνα αφού δεν μας ικανοποίησαν οι εξαγγελίες. Η κυβέρνηση έδωσε σε άλλους κλάδους πολύ περισσότερα χρήματα, αγνοώντας τον πρωτογενή τομέα».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Με 860 + 400 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή

Γ. Γεωργαντάς: Με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη για όσο απαιτηθεί

Στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Αγροτών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτή τη χρονική περίοδο. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων. Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων  που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες. Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα. Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη. Όπως κάναμε  στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα. Σε κάθε μορφής πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria