Σοφία Ζαχαράκη για Καστοριά: Ένα μεγάλο ποστ που διαβάζεται σε περίπου 3 λεπτά! (Και πολλές φωτογραφίες) - OlaDeka

Σοφία Ζαχαράκη για Καστοριά: Ένα μεγάλο ποστ που διαβάζεται σε περίπου 3 λεπτά! (Και πολλές φωτογραφίες)

Η Καστοριά είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο·ένα στολίδι που κάθε εποχή έχει να προσφέρει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες.

Όλα αυτά είχα τη χαρά να τα διαπιστώσω στη πρώτη περιοδεία για τη νέα χρονιά πριν αρκετές μέρες , ύστερα από την πρόσκληση του βουλευτή Καστοριάς Τζηκαλάγιας Ζήσης και της ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς και του Προέδρου Vasilis Vellidis

με συνοδοιπόρο την επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Ευχαριστώ θερμά και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Giorgos Kasapidis που μας συνόδευσε την δεύτερη μέρα της περιοδείας στην Καστοριά.

Το πλούσιο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης περιείχε τόσο ξεναγήσεις σε εμβληματικά τοπόσημα της περιοχής όσο και συναντήσεις και συσκέψεις με θεσμικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.

Day 1

Η πρώτη μέρα στην Καστοριά ξεκίνησε με επίσκεψη στα Δημαρχεία Νεστορίου και  Άργους Ορεστικού. Με τον Δήμαρχο Νεστορίου, κ. Γκοσλιόπουλο, συζητήσαμε για την προοπτική ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού με έμφαση στα μονοπάτια και τα ορεινά καταφύγια στην περιοχή αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του river party και με τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, κ. Κεπαπτσόγλου, μιλήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού και συνεδριακού τουρισμού, την αξιοποίηση των μουσείων της περιοχής και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον Αλιάκμονα αλλά και το γεωπάρκο Ασπροκκλησιάς. 

Στο Άργος Ορεστικό η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, μας ξενάγησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής. 

Επόμενη στάση, ο παραλίμνιος νεολιθικός οικισμός Δισπηλίου και το εργαστήριο ανασκαφών του Α.Π.Θ.. Εκεί, ο Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, κ. Κωνσταντίνος Κωτσάκης, μας ξενάγησε στο αρχαιολογικό πάρκο όπου αναπαρίσταται πιστά ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932, όταν η στάθμη της λίμνης Ορεστιάδας κατέβηκε και εμφανίστηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Ο νεολιθικός αυτός οικισμός θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης και η ανάπτυξή του χρονολογείται από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ.. 

Στα Γραφεία της Π.Ε. Καστοριάς, η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, και Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρουσίασαν τις προτάσεις και τις δράσεις τους για την τουριστική ανάπτυξη του νομού. 

Στο Δημαρχείο Καστοριάς ακολούθησε σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους όπου συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακάμψει η τοπική οικονομία και για τη σημασία της αξιοποίησης του πλούσιου τουριστικού προϊόντος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά, ίσως το παλαιότερο αρχοντικό της Καστοριάς, στη συνοικία “Απόζαρι”, ακολούθησε αναλυτική σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής οι οποίοι εξέθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ανά κλάδο και παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής.  Παρουσίασα τις πρωτοβουλίες μας για τον ορεινό τουρισμό αλλά και το στρατηγικό σχέδιό μας που συνδέεται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και συζητήσαμε αναλυτικά τα μέτρα αντιμετώπισης πανδημίας αλλά και τις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα. 

Στο δρόμο μας για τον λόφο του Αγίου Αθανασίου, στη στάση στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Στεφάνου στους πρόποδες του λόφου, συγκίνηση μου προκάλεσε η αγάπη με την οποία η οικογένεια Γκιμουρτζίνα  φροντίζει με δικά της έξοδα τον βυζαντινό αυτό ναό, η ανέγερση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 9ου αιώνα και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς  – στολίδια της βυζαντινής Καστοριάς. Το ίδιο γίνεται με πολλές οικογένειες στην Καστοριά που φροντίζουν βυζαντινούς ναούς στη γειτονιά τους.

Επισκεφθήκαμε αμέσως μετά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, ο οποίος αν και ενθρονίστηκε προσφάτως, μας εξέπληξε με τις γνώσεις του τόσο για την ιστορία του τόπου όσο και για τον βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς.  Επικεντρωθήκαμε σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού αλλά και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τους νέους της περιοχής.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσής μας στην Καστοριά. Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας  που παρέστησαν στη σύσκεψη και συνέβαλαν ουσιαστικά στο διάλογο για τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης και το κυβερνητικό έργο. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο για τη συνεχή συνεργασία που έχουμε και όσα έχουμε πετύχει. Μια σημαντική στιγμή και όσο ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας ήταν ότι ενώσαμε δυνάμεις και πλέον έχουμε το εσπερινό Λύκειο Καστοριάς που έχει πολύ ικανοποιητική πορεία από την αρχή λειτουργίας του. 

Day 2

Η δεύτερη μέρα στην Καστοριά ήταν εμπλουτισμένη με επισκέψεις και περιηγήσεις σε σημαντικά τοπόσημα.

Ξεκινώντας από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με χαρά ενημερώθηκα για τα προγράμματα που διενεργούνται σε αυτό καθώς και για τις καινοτόμες μεθόδους με τις οποίες υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο Ενυδρείο Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων το οποίο αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων, γνωρίσαμε από κοντά τα περισσότερα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη του μουσείου, κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, μας ξενάγησε σε μια από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα, με 75 εκθέματα με έμφαση στην αδιάλειπτη ακτινοβολία της πόλης της Καστοριάς.

Σημαντική και μη εξαιρετέα η επίσκεψη στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας. Χρονολογείται από τα μέσα του 9ου μέχρι τα μέσα του 10ου αιώνα και τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της σώζονται σπάνιες τοιχογραφίες.

Το κολάζ των εικόνων ήρθε να εμπλουτίσει ο περίπατος στα γραφικά πέτρινα στενά στο Ντολτσό, στο δρόμο για το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, η περιήγηση στη λίμνη Ορεστιάδα με το καραβάκι «Ολυμπία» που πρόσφατα ξαναξεκίνησε η λειτουργία του, η στάση στην Ι.Μ. Μαυριώτισσας και η επίσκεψη στη Σπηλιά του Δράκου με την υπέροχη περιήγηση.

Το διήμερο στην Καστοριά ολοκληρώθηκε με συνάντηση με μέλη της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς με τα οποία μιλήσαμε για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, θέματα νέων αγροτών, τη νεανική επιχειρηματικότητα, για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την ενασχόληση των νέων με την τοπική αυτοδιοίκηση.  

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και ανάδειξη πρωτοβουλιών ώστε να ξανασυστηθεί η Καστοριά στους επισκέπτες και να προβάλει όλα της τα πρόσωπα και τις πτυχές. Κι επειδή μια φορά δεν αρκεί ώστε να ανακαλύψεις όλα όσα έχει να δείξει αυτός ο τόπος, δώσαμε ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη. 

Ο επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση ενός Επιστημονικού συνεδρίου αλλά και παράλληλα δράσεων για την βυζαντινή Καστοριά του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει  με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων και κυρίως της ένωσης ξενοδόχων και . Προχωράμε!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria