Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η αναδρομική επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια - OlaDeka

Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η αναδρομική επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια

«Ξεκλείδωσε» η αναδρομική επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων για το 5μηνο από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης η Απόφαση με τις παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου. 

Με την αναδρομική επιδότηση, η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, θα απορροφηθεί το 80% των αυξήσεων από τις ρήτρες αναπροσαρμογής για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό θα προέλθει από τις κρατικές ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ θα αποδοθούν μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ. 

Η έκδοση της ΚΥΑ προβλεπόταν στη σχετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, για την εξειδίκευση εφαρμογής του μέτρου. Έτσι, σύμφωνα με την Κοινή υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και συνδέονται στη χαμηλή ή/και μέση τάση, καθώς και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή/και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η επιδότηση θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης για το συγκεκριμένο 5μηνο. Ωστόσο, η ενίσχυση για κάθε ενιαία επιχείρηση-δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει
λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη. 

Απόδοση μέσω των επόμενων λογαριασμών ρεύματος 

Η επιδότηση, που υπολογίζεται για κάθε δικαιούχο, εφαρμόζεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς, οι οποίοι εκδίδονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος ΚΥΑ και εφεξής και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου. 

Στην περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, στον οποίον έχει χρεωθεί ρήτρα αναπροσαρμογής σχετιζόμενη με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά σε κατανάλωση της επιδοτούμενης περιόδου, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός 10 ημερών από την έναρξη ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε προμηθευτή, ο οποίος τους εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου. Για το σκοπό αυτό, ο
προμηθευτής καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Οι επιδοτήσεις το 2022

Από τις αρχές του 2022, οι αγρότες καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν οριζόντια για το σύνολο των μη οικιακών τιμολογίων. Έτσι, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, επιδοτούνται με 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος. 

Στο ίδιο πλαίσιο, οι αγροτικές παροχές φυσικού αερίου επιδοτήθηκαν με 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα κατανάλωσης καυσίμου. Όπως και στα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια αερίου, η ενίσχυση αυτή μειώθηκε στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα για τον Φεβρουάριο. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria